Cinecitta (bioscoop)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voorgevel van Cinecitta (2016)

Cinecitta - eerdere naam: Ambassade / Camera - is een arthouse bioscoop met vijf zalen in de Tilburgse Willem II-straat (stadsdeel Binnenstad).

Aanbod[bewerken | brontekst bewerken]

Naast 'de betere' mainstream-films, draait Cinecitta ook documentaires, buitenlandse (niet-Engelstalige) en arthouse-rolprenten, zonder pauzes.

Cinecitta selecteert zijn aanbod op artistieke, culturele, politieke of maatschappelijke waarde. Op zogenaamde sneakpreviews zijn - anders dan bij de grote bioscoopketens - ook films uit deze genres te verwachten

Naast het vaste programma vertoont Cinecitta elke maandagavond een verrassingsfilm, de sneak preview. De sneak preview is altijd een premiere-film die pas later in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters vertoond wordt.

De ruimte van Cinecitta wordt bij tijd en wijle ook voor andere doeleinden gebruikt zoals (foto)tentoonstellingen, workshops en debatten.

Verbouwing[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2012 tot en met 2014 werd Cinecitta verbouwd. Na de verbouwing kwamen er drie bioscoopzalen, een multifunctionele zaal, een vergaderkamer, restaurant, bar en binnentuin. Ook werd het dak belegd met zonnecellen.

In 2019 is Cinecitta wederom uitgebreid; er zijn twee extra bioscoopzalen en de binnentuin heeft plaats gemaakt voor een atrium. Deze verbouwing is voltooid in oktober 2020.

100-jarig bestaan[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2016 bestond Cinecitta 100 jaar. Deze verjaardag werd gevierd met diverse acties en de vertoning van de film die precies 100 jaar geleden ook werd getoond; Salambò (1914).

Daarnaast bracht Cinecitta een boek uit waarin haar geschiedenis beschreven wordt door Berry van Oudheusden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]