Ciudad Nezahualcóyotl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ciudad Nezahualcóyotl
Plaats in Mexico Vlag van Mexico
Ciudad Nezahualcóyotl
Ciudad Nezahualcóyotl
Situering
Deelstaat Mexico
Gemeente Nezahualcóyotl
Coördinaten 19° 24′ NB, 98° 59′ WL
Algemeen
Inwoners 1.136.300 (2005)
Hoogte 2440 m
Overig
Tijdzone UTC -6
Website neza.gob.mx
Portaal  Portaalicoon   Mexico

Ciudad Nezahualcóyotl of Ciudad Neza is een stad in Mexico. Het is een voorstad van Mexico-Stad, in de deelstaat Mexico. Nezahualóyotl heeft ongeveer 1.136.300 inwoners (2005) en is de hoofdplaats van de gemeente Nezahualcóyotl.

Stadsbeeld[bewerken]

Nezahualcóyotl bestaat voor het grootste deel uit een schaakbordpatroon en ligt direct ten oosten van Mexico-Stad. Neza is een van de minder ontwikkelde voorsteden van Mexico-Stad en wordt gekenmerkt door een gebrek aan sociale en andere voorzieningen. Desalniettemin is de situatie de laatste jaren verbeterd. Sinds 2000 is Nezahualcóyotl aangesloten op de metro van Mexico-Stad.

Geschiedenis[bewerken]

Nezahualcóyotl is de jongste miljoenenstad van Mexico. Honderd jaar geleden was de plaats waar de stad zich bevindt nog onderdeel van het Texcocomeer. In 1912 werd begonnen met het droogleggen van dit deel van het meer om ruimte te bieden aan het uitdijende Mexico-Stad alsmede om een einde te maken aan de overstromingen. In 1946 gaf president Manuel Ávila Camacho toestemming tot het bouwen van de plaats Colonia México. Vele armen trokken hier naartoe en halverwege de jaren '50 had de stad al 40.000 inwoners. In 1963 telde de stad 80.000 inwoners en verzochten zij aan gouverneur Gustavo Baz officiële erkenning. Op 20 april van datzelfde jaar werd de stad officieel gesticht. Het is nu de hoofdplaats van de gemeente Nezahualcóyotl die vernoemd is naar Nezahualcóyotl (1402-1472), een beroemde pre-Columbiaanse dichter en koning van het nabijgelegen Texcoco.

De bevolking van de stad groeide razendsnel; rond 1980 had Nezahualcóyotl bijna twee miljoen inwoners waarmee het de derde stad van het land werd. Het ontbrak Neza echter aan voorzieningen; pas in de jaren zeventig kreeg de stad stromend water en bestrating. Nezahualcóyotl groeide uit tot de grootste en beruchtste sloppenwijk van Mexico-Stad. Het grootste deel van de huizen bestond slechts uit golfplaat en karton, en de inwoners werden geplaagd door armoede, vervuiling en criminaliteit.

De laatste jaren is de toestand enigszins verbeterd. Juist omdat Nezahualcóyotl zo berucht was hebben de lokale bevolking en in mindere mate de overheid er alles aan gedaan om de ergste ellende te verhelpen. Hoewel Nezahualcóyotl nog steeds als een van de minder aangename voorsteden van Mexico-Stad geldt, is zij tenminste aangesloten op de basisvoorzieningen. De bevolkingsgroei is gestopt en sinds 1990 heeft de bevolking zelfs enigszins afgenomen.