Claas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Claas Logo.svg
Claas Super-Junior in Leipzig 1954
Claas Dominator 108SL bij koolzaad oogst
Claas hark
Hoofdingang Claas Harsewinkel

Claas is een Duits bedrijf dat landbouwmachines bouwt.

Het verhaal van Claas begon in 1913 in Westfalen in Duitsland. August Claas werkte met zijn broers Franz en Theo samen. Ze constateerden dat er behoefte bestond aan een mechanische schovenbinder. In 1934 produceerde Claas de eerste opraapmachine voor hooi.

In 1936 namen ze de eerste Europese getrokken maaidorser in productie. Dankzij deze machine wist Claas een grote markt te bereiken en de firma levert sindsdien een groot gamma aan oogstmachines. De eerste zelfrijdende maaidorser kwam er in 1953 en in 1973 kwam de eerste zelfrijdende hakselaar op de markt (Jaguar) dat nu een begrip is geworden in de agrarische wereld. Ook nu is Claas de grootste fabrikant van hakselaars wereldwijd, zij produceren nu meer hakselaars per jaar in hun eentje dan alle andere merken bij elkaar en is Claas al jaren Europees en wereldmarkt leider.

Na de inlijving van Renault Agriculture in 2003 heeft Claas zich sterk uitgebreid. Het bedrijf telt nu ongeveer 6000 werknemers. Claas produceert nu ook tractoren. In de beginperiode waren dat vooral de vroegere modellen van Renault die het verkocht in het lichtgroen in plaats van oranje. Sinds 2006 commercialiseert Claas ook zelf ontwikkelde tractormodellen.

Ook heeft Claas een dochteronderneming Agrocom die GPS systemen levert voor de landbouw en biedt Claas een service om de oogstmachines te volgen en de oogstkwaliteit te bekijken via Claas Telematics op internet.

De hoofdlocatie van Claas is gevestigd te Harsewinkel.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]