Clafoutis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clafoutis van kersen

Een clafoutis is een Frans gebak van kersen, dat als nagerecht wordt gegeten. Het wordt gemaakt van fruit, origineel van kersen, dat wordt overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en gesmolten boter. Dit wordt in de oven gebakken. Het wordt lauw geserveerd, met een beetje poedersuiker ter decoratie.

Omdat het beslag lijkt op pannenkoekenbeslag, lijkt de clafoutis op een dikke, gevulde pannenkoek.

Limousin[bewerken]

De oorspronkelijke clafoutis, clafoutis aux cerises, die uit de Franse Limousin komt, heeft kersen met pit. Omdat ontpitte kersen meer vocht afgeven, geeft dit niet hetzelfde resultaat. Bovendien geven de pitten extra smaak.

Varianten[bewerken]

Varianten op de clafoutis die niet met kersen, maar met ander fruit worden gemaakt, worden flaugnarde genoemd. Doorgaans wordt het fruit gesnipperd in stukjes, even zo groot als de kersen in de clafoutis. Zoete varianten kunnen worden gemaakt met appel, perzik, pruim, banaan of blauwe bessen. Het is ook mogelijk om een hartige variant van de clafoutis te maken, bijvoorbeeld met spekjes, ui en champignons. Dit wordt dan echter niet meer als nagerecht gegeten.

Omdat het beslag en de kersen voor het bakken nogal dun en vloeibaar zijn, wordt de clafoutis in een ovenschaal gebakken, en niet in een springvorm.