Clarence Thomas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clarence Thomas

Clarence Thomas (23 juni 1948) is een Amerikaans jurist en rechter van de hoogste rechtssprekende instantie in de Verenigde Staten, het Supreme Court. Hij is de tweede Afro-Amerikaan die als rechter dient van dit gerechtshof.

Thomas werd geboren in Pin Point, Georgia; zijn vader verliet het gezin toen Clarence een jaar oud was, en in 1954 stak de broer van Clarence per ongeluk hun huis in brand, waarna de familie moest verhuizen naar een klein appartement. Vanwege zijn katholieke opvoeding overwoog hij priester te worden, maar hij zag hier uiteindelijk van af en studeerde aan het College of the Holy Cross in Massachusetts. Hij richtte daar de eerste studentenvereniging voor zwarten op. In 1974 studeerde hij af in de rechten van de Yale-universiteit.

In Missouri werkte Thomas van 1974 tot 1977 als officier van justitie, en daarna tot 1981 als juridisch adviseur voor een senator uit Missouri. Vanaf 1981 begon Thomas zijn loopbaan bij de federale overheid voor president Ronald Reagan. Hij werkte bij het ministerie van burgerrechten, het ministerie van onderwijs en een commissie die raciale gelijkheid op de werkvloer moest bevorderen. President George H.W. Bush nomineerde hem in 1990 als rechter van het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia, maar een jaar later werd hij al gepromoveerd naar het Supreme Court na het aftreden van Thurgood Marshall. Een aantal organisaties, waaronder de NAACP en de National Organization for Women waren tegen zijn benoeming, vanwege zijn standpunten ten opzichte van positieve discriminatie en abortus; Thomas verzekerde hen echter dat hij zich nog niet verdiept had in de zaak Roe vs. Wade, die het staten verbiedt abortus te illegaliseren. Op 15 oktober werd hij met een marginale meerderheid van 52 stemmen vóór en 48 tegen aangesteld als rechter.

Vergeleken met de andere rechters van het Hooggerechtshof is Thomas een conservatief, die vaak tot dezelfde conclusie komt als zijn collega Antonin Scalia; hij acht het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet een zeer belangrijke clausule, waar tegenover staat dat hij een nauwe visie van het Achtste Amendement heeft, zoals hij demonstreerde in de zaak Hudson vs. MacMillan in 1992.

Gerelateerd onderwerp[bewerken]

Naslagwerken[bewerken]

Externe link[bewerken]