Classic rock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Classic rock is een muziekstijl van rockmuziek waarvan de wortels teruggaan naar de jaren 1965 tot 1975. Dit begrip, gecreëerd in januari 1981 door de radiozender WYSP uit Philadelphia, komt voort uit de album-oriented rock, een term die in Nederland en Vlaanderen in onbruik is geraakt. In de jaren 80 maakten veel bands een keuze voor wat betreft de stijl waarmee ze verder gingen. Sommige bands bleven stilistisch in de buurt van het geluid van de jaren ’70, dat is classis rock. Deze rockmuziek bevat nu een grote playlist van liedjes uit de jaren 60, 70, 80 en begin 90. Andere ontwikkelden een richting, waarbij toetsen een belangrijkere rol gingen spelen, dat noemen we nu AOR.

Classic rockmuziek wordt meestal vaker beluisterd door volwassenen dan door tieners.[1] Sommige classic rock-radiostations spelen ook een beperkt aantal pas uitgegeven liedjes, die qua stijl lijken op de muziek die ze draaien.[1]

In de afgelopen jaren is het begrip classic rock uitgebreid en het bevat nu ook hairmetal en progressieve rockmuziek.

Voorbeelden van classicrockbands zijn:

Voorbeelden van rockbands, die een stijl ontwikkelden, die we nu AOR noemen:

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b "New York Radio Guide: Radio Format Guide", NYRadioGuide.com, 06-03-2010, webpagina: NYRadio-formats. Gearchiveerd op 9 april 2023.