Claude Croes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Claude Croes
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Waregem, 3 januari 1974
Geboorteplaats Waregem
Kieskring West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij CD&V
Functies
1995 - heden Gemeenteraadslid Deerlijk
2004 - heden Burgemeester Deerlijk
2006 - heden Provincieraadslid West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Claude Croes (Waregem, 3 januari 1974) is een Belgische politicus voor CD&V. Hij is burgemeester van Deerlijk en Provincieraadslid in West-Vlaanderen. Daarnaast is hij op zelfstandige basis maatschappelijk assistent - rouwconsulent. Hij richtte in 2019 zijn eigen praktijk De Rouwtonde op. Eind 2020 verscheen zijn eerste boek 'gemaskerd afscheid'. In de loop van 2022 schreef hij zijn tweede boek: 'door de tuin op Croes-control'.

Claude Croes is deeltijds parlementair medewerker binnen het Vlaams Parlement en is ook verbonden aan de Hogeschool Vives - richting Sociaal Werk - te Kortrijk als gastprofessor.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Croes ging naar de middelbare school op het Heilig-Hartcollege in Waregem en studeerde daarna voor maatschappelijk assistent aan het Ipsoc in Kortrijk. Hij ging werken als studiemeester aan het Heilig-Hartcollege en later bij de Boerenbond.

Rond dezelfde tijd ging hij in de gemeentepolitiek te Deerlijk. In 1995 werd hij er gemeenteraadslid en in 2004 burgemeester, in opvolging van Roger Terryn die halverwege de legislatuur na meer dan een kwarteeuw burgemeesterschap zijn mandaat doorgaf. In de eerste drie jaar als burgemeester was Croes de jongste burgervader in Vlaanderen. In 2006 werd hij met glans herkozen. Ook in 2012 en 2018 werd hij telkens herkozen als burgemeester met het meest aantal voorkeurstemmen binnen de gemeente. Hij staat sinds vele jaren in de top vijf van de populairste politici in de ganse regio Zuid-West-Vlaanderen. Ongeveer 25 procent van de Deerlijkse kiezers geeft Croes een rechtstreekse voorkeurstem.

Eind 2006 werd hij ook provincieraadslid. Ook in 2012 en 2018 werd hij telkens herkozen als provincieraadslid. Bij de laatste provincieraadsverkiezingen van 2018 haalde hij een monsterscore van meer dan 11.000 voorkeurstemmen.

Hij werkte van 2009 tot 2011 ook op het kabinet van minister Stefaan De Clerck.[1][2][3]

Claude Croes is vader van twee dochters: Stiene Croes (geboren in 2004) en Raphaëlle Croes (geboren in 2014). Hij huwt in 2022 met Evelyne Baert. Evelyne is de dochter van ereburger van Deerlijk Dirk Baert. Zij was gedurende vier jaar een zeer sterke profwielrenster en behaalde verschillende kampioenstitels. Zij werd omschreven als de ‘Koningin van de wielerbaan’.

Het eerste boek van Croes ‘gemaskerd afscheid’ - dat gepubliceerd werd eind 2020 - was meteen een schot in de roos en werd met veel lof geprezen door heel wat mensen vanuit verscheidene invalshoeken. In juni 2022 verscheen zijn tweede boek 'doorheen de tuin op croes-control'. Ook dit boek kreeg heel wat lofbetuigingen.

Voorganger:
Roger Terryn
Burgemeester van Deerlijk
2004-...
Opvolger:
...