Cliëntelisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cliëntelisme is het verlenen van diensten aan (potentiële) kiezers door een politicus tijdens diens politiek mandaat. Het komt veelvuldig voor in instabiele democratieën en in kringen die meer om autoriteit dan om het algemeen belang geven, al dan niet op grond van hun eigen achterstandssituatie [bron?].

In Nederland komt cliëntelisme voor in etnische kringen.[bron?] Een verklaring die hiervoor gegeven wordt is dat dit de gebruikelijke gang van zaken is in veel landen van herkomst van allochtonen[1], maar ook traditionele kringen Sjabloon:Definitie? zijn er vatbaar voor. In Vlaanderen bezondigen nogal wat particularisten zich eraan.[bron?]

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt[bron?] hoeft een cliëntelistische politicus niet corrupt te zijn; ook een te grote betrokkenheid bij de problematiek van kiezers, of activisme, kan iemand tot cliëntelisme verleiden. Doorslaggevend is dat het algemeen belang wordt ingeruild voor een deelbelang.

Vanwege deze tegenstelling tussen een deelbelang en het algemeen belang dat een politicus hoort te dienen, wordt cliëntelisme doorgaans afgekeurd.

Etymologisch is het woord ontleend aan het Latijnse begrip cliënt.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek cliëntelisme op in het WikiWoordenboek.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ron Meerhof, Rotterdam: zwart zit links, wit rechts, 10 maart 2006