Clinton State Prison

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Clinton State Prison is de grootste gevangenis van de staat New York en heeft een bedenkelijke reputatie zowel wat de bewakers betreft als de gevangenen.

De gevangenis werd in 1848 gebouwd en moest het Amerikaanse gevangenissysteem hervormen. Door de gevangenen van de Clinton State Prison een naburige mijn te laten exploiteren zou dit systeem zichzelf financieel kunnen bedruipen. Dat bleek een vergissing. De locatie van de gevangenis was zo afgelegen en zo slecht bereikbaar dat er al aan gedacht werd de gevangenis op te heffen.

De omstandigheden in de gevangenis werden al gauw slechter omdat de mannen niets te doen hadden. Het regime werd daarom steeds strenger. Toen in 1897 de gevangenen in geheel Amerika in drie categorieën werden ingedeeld, kreeg Clinton State Prison de gevangenen met letter 'C': de zwaarste criminelen.

Ook na een nieuwe wijziging van het registratiesysteem van gevangenen bleef Clinton de zwaartse criminelen herbergen. Na hevige rellen in de jaren twintig van de twintigste eeuw in verschillende gevangenissen wegens de slechte omstandigheden werd Clinton grondig gemoderniseerd.

Vanwege de ligging van de Clinton State Prison (in Dannemora, tegen de Canadese grens) wordt ze ook wel Little Siberia genoemd.

Enkele bekende gevangenen[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Richard Matt (Tonawanda (New York), 25 juni 1966 – Franklin County (New York), 26 juni 2015) en David Sweat (Binghamton (New York), 14 juni 1980) ontsnapten op spectaculaire wijze uit de gevangenis op 6 juni 2015. Matt werd enkele weken later doodgeschoten door de politie. Hij was veroordeeld voor moord. Voordien had hij een huurmoord voorkomen op onder meer Betty Warner Sheinbaum en Desiree Sperling Telstar, de dochter en kleindochter van Harry Warner, een der oprichters van Warner Bros.. Ook David Sweat zat vast wegens moord. Hij werd op 28 juni, twee dagen na de dood van Matt, aangehouden. Hij raakte daarbij zwaargewond door twee politiekogels.