Cockerill-Sambre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cockerill-Sambre in Seraing

De groep Cockerill-Sambre was een Belgische staalproducent. De groep had vestigingen langs de Maas in Seraing, Cheratte en Herstal en langs de Samber in Charleroi. Het bedrijf werd opgericht door John Cockerill. De groep werd in 1998 overgenomen door Usinor, dat Arcelor werd in 2001 en ArcelorMittal in 2006.

Geschiedenis[bewerken]

In 1842 ontstond de Société Anonyme John Cockerill. De fabriek in Seraing werd tegen 1850 de grootste ter wereld en het bedrijf droeg bij aan de groei van België tot tweede grootste economisch mogendheid in die tijd, na het Verenigd Koninkrijk.

In 1955 werd na een fusie met het bedrijf Ougrée-Marihaye de naam Cockerill-Ougrée. Na een fusie met de Forges de la Providence in 1966 werd dit Cockerill-Ougrée-Providence. In 1970 werd ook Espérance-Longdoz overgenomen, en de naam werd verkort tot Cockerill. In die periode werkten er ongeveer 18.000 mensen.[1]

Begin jaren 80 kwam er onder impuls van Albert Frère een fusie met de fabrieken in het Samberbekken van Charleroi, wat echter 8000 banen kostte. De naam werd Cockerill-Sambre. De groep werd aangekocht door de Belgisch staat en vervolgens overgedragen aan het Waals Gewest. De groep had het moeilijk en onder leiding van Jean Gandois werd sterk gesaneerd en viel het personeelsbestand terug tot 8000 arbeiders. In 1982 sloot de scheepswerf Cockerill Yards in Hoboken. In 1990 werd de fabriek EKO Stahl uit Eisenhüttenstadt in de Oder in de ex-DDR overgenomen.

Halverwege de jaren 90 werd gezocht naar buitenlandse samenwerking, en in 1998 werd uiteindelijk de groep overgenomen in de Franse groep Usinor. De Waalse regering behield evenwel een blokkeringsminderheid (25%) van de aandelen. De groep Usinor fusioneerde in 2002 met het Spaanse Aceralia en het Luxemburgse Arbed tot Arcelor, dat in 2006 met Mittal de groep ArcelorMittal vormde.

Trivia[bewerken]

Rails op de brug over de rivier Kwai

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties