Cockerill-Sambre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cockerill-Sambre in Seraing

De groep Cockerill-Sambre was een Belgische staalproducent. De groep had vestigingen langs de Maas in Seraing, Cheratte en Herstal en langs de Samber in Charleroi. Het bedrijf werd opgericht door John Cockerill. De groep werd in 1998 overgenomen door Usinor, dat Arcelor werd in 2001 en ArcelorMittal in 2006.

Geschiedenis[bewerken]

In 1842 ontstond de Société Anonyme John Cockerill. De fabriek in Seraing werd tegen 1850 de grootste ter wereld en het bedrijf droeg bij aan de groei van België tot tweede grootste economisch mogendheid in die tijd, na het Verenigd Koninkrijk.

In 1955 werd na een fusie met het bedrijf Ougrée-Marihaye de naam Cockerill-Ougrée ingevoerd. Na een fusie met de Forges de la Providence in 1966 werd dit Cockerill-Ougrée-Providence. In 1970 werd ook Espérance-Longdoz overgenomen, en de naam werd verkort tot Cockerill. In die periode werkten er ongeveer 18.000 mensen.

Gedwongen door de zware crisis in de staalsector kwam er op 26 juni 1981 een fusie tot stand tussen het Luikse Cockerill (van Julien Charlier) en Hainaut-Sambre van Albert Frère uit Charleroi. De nieuwe Waalse staalgroep werd Cockerill-Sambre gedoopt en kwam voor 81,44% van het kapitaal in handen van de Belgische Staat.[1] Om het nieuwe maar noodlijdende staalbedrijf te grondig te saneren werd de Franse zakenman Jean Gandois door de regering-Eyskens aangesteld als crisismanager. Gandois schrapte 7000 jobs waardoor het personeelsbestand terugviel tot 8000 arbeiders. De Belgische overheid verlichtte de schuldenlast met 180 miljard Bef en de scheepswerf Cockerill Yards in Hoboken werd gesloten. Wanneer ten gevolge van de derde Staatshervorming (1988-1989) de gewesten bevoegd worden voor de zgn. nationale economische sectoren, wordt het Waalse Gewest[2] in 1989 voor 98,18% eigenaar van Cockerill-Sambre.

In 1990 werd de fabriek EKO Stahl uit Eisenhüttenstadt in de Oder in de ex-DDR overgenomen.

Halverwege de jaren 90 werd gezocht naar buitenlandse samenwerking, en in 1998 werd uiteindelijk de groep overgenomen in de Franse groep Usinor. De Waalse regering behield evenwel een blokkeringsminderheid (25%) van de aandelen. De groep Usinor fusioneerde in 2002 met het Spaanse Aceralia en het Luxemburgse Arbed tot Arcelor, dat in 2006 met Mittal de groep ArcelorMittal vormde.

Trivia[bewerken]

Rails op de brug over de rivier Kwai

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Capron, Michel, La sidérurgie en Wallonië entre Usinor, Duferco et Arcelor, CRISP, Courrier hebdomadaire, nr. 1786, 2003, p.8. [1]
  2. via de Waalse participatiemaatschappij Fonds pour la restructuration des secteurs nationaux en région Wallonne (FSNW)