Cokesfabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor de cokesfabriek in Maastricht, zie Cokesfabriek (Maastricht).
Cokesovenbatterij waarvan bij een oven de deuren zijn uitgenomen. De cokes is gaar en klaar om uitgestoten te worden door de uitstootmachine die links is te zien.

In een cokesfabriek wordt door middel van droge destillatie van steenkolen cokes geproduceerd. Vermalen steenkool wordt in een zuurstofvrije omgeving indirect verwarmd tot ongeveer 1000 graden Celsius waardoor na kraken van de koolwaterstofverbindingen vluchtige stoffen als waterstofgas, methaan, benzeen en teer ontstaan. Veelal wordt kooks ingezet om ijzererts in een hoogoven te reduceren tot ruw ijzer.

Tijdens het verkooksingsproces ontstaat een mengsel van vluchtige stoffen dat kooksgas wordt genoemd. Dit is een gas met een hoge calorische waarde van ongeveer 30 MJ/m³. Waterstof en methaan zijn de voornaamste componenten. In verband met belasting van het milieu en te voorkoming van corrosie in en vervuiling van de installatie waarin het gas wordt verstookt, wordt dit ruwe kooksgas gereinigd van waterstofsulfide, ammoniak, teer en naftaline.

Cokesfabriek en gasfabriek[bewerken]

Het principe van droge destillatie van steenkool wordt ook in de gasfabriek toegepast. In tegenstelling tot bij de cokesfabriek is in de gasfabriek het steenkoolgas het hoofdproduct en de cokes een bijproduct. In de gasfabriek maakt men daarom gebruik van een andere kwaliteit steenkool.

Cokesfabrieken[bewerken]

Nederland[bewerken]

Onderstaande lijst is volledig. In Nederland is slechts de Cokesfabriek te Velsen-Noord nog in bedrijf.

België[bewerken]

In België zijn de meeste cokesfabrieken gesloten. Onder meer de cokesfabriek in Ougrée en in Zelate zijn nog in bedrijf.

Belgische cokesfabrieken zijn, onder meer:

Zie ook[bewerken]