Colombo-familie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Colombo-familie (ook wel Profaci-familie) is een van de "Five Families" die de georganiseerde misdaad domineert in New York City, binnen het wereldbekende fenomeen de maffia (of Cosa Nostra). De Colombo-familie is ontstaan rond 1928 waarmee het de jongste maffia familie van de Five Families is. Joseph Profaci is de oprichter van de Colombo-familie.

Profaci was de absolute baas van de familie tot in de late jaren '50. Na die tijd werden de Colombos geteisterd door drie interne oorlogen waarvan de eerste begon toen capo Joe Gallo in opstand kwam tegen Profaci. Deze eerste oorlog eindigde rond het begin van de jaren '60 toen Gallo werd gearresteerd en Profaci overleed. Toen kwam de familie nader tot elkaar onder leiding van Joseph Colombo. In 1971 begon de tweede interne oorlog toen Gallo vrij kwam uit de gevangenis en "Joe" Colombo werd neergeschoten. Colombo supporters onder leiding van Carmine Persico wonnen de tweede oorlog en Gallo werd verbannen uit de familie. De familie had nu zo'n 15 jaar vrede onder de leiding van Persico en zijn "acting bosses".

In 1991 vond de derde en meest bloedige oorlog plaats toen acting boss Victor Orena de macht probeerde over te nemen van Persico, die vastzat. De familie raakte verdeeld over 2 kampen: de ene trouw aan Orena, de ander aan Persico. In 1993 met 12 familie leden dood en Orena in de gevangenis, was Persico min of meer de winnaar. Persico bleef achter met een gedecimeerde familie door de oorlogen.

In de jaren '2000 werd de familie nog verder verzwakt door vele veroordelingen van leden, waarvan vele getuigden tegen de familie. De meeste maffia volgers geloven dan ook dat de Colombo-familie de zwakste is van de Five Families. Carmine Persico is nog steeds de officiële baas van de familie ondanks dat hij tot 139 jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Zijn zoon Alphonse Persico is de acting boss ondanks dat ook hij vast zit. Carmine Persico behoudt de controle over de Colombo-familie door familieleden op cruciale posities binnen de organisatie neer te zetten, zo zijn er twee neven van Persico "street boss" en (acting) consigliere.