Kleurenkiezer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Color picker)
Een screenshot van de GTK+ color picker.
Een screenshot van de Qt color picker.

Een kleurenkiezer, kleurentool, color tool of color picker is een hulpprogramma dat meestal te vinden is in grafische software of online en gebruikt wordt om kleuren te kiezen of om kleurenschema's te creëren. Behalve dat een kleurenkiezer opgenomen is in grafische software, zijn er ook zelfstandige programma's waarmee de kleur bepaald kan worden.

Veel van deze tools bestaan op het World Wide Web en hebben functies zoals een kleurharmonisatie-interface, een kleurenkiezer, ook RGB en HSL-conversie en -manipulatie, een verzameling van opgeslagen kleurenschema's en andere soortgelijke kenmerken.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Een kleurentool wordt gebruikt om kleurwaarden te bekijken en te testen. In de grafische vormgeving en beeldbewerking kiezen gebruikers meestal kleuren via een interface met een visuele representatie van een kleur - vaak georganiseerd met quasi-perceptueel relevante tint, helderheid en verzadigingsdimensies - in plaats van het intoetsen van de alfanumerieke codes. Omdat de kleurweergave afhankelijk is van de vergelijking met naburige kleuren (zie kleuren zien), doen veel interfaces een poging om de relaties tussen kleuren te verduidelijken.

Interface[bewerken | brontekst bewerken]

Kleurtools kunnen variëren in hun interface. Sommigen werken met behulp van schuifbalken, knoppen, tekstvakken voor kleurwaarden of directe manipulatie. Vaak wordt een tweedimensionaal vierkant gebruikt om een bereik van kleurwaarden te creëren (zoals de lichtheid en verzadiging) dat aangeklikt kan worden of geselecteerd kan worden op een andere manier. Slepen en neerzetten, kleurendruppelaars en diverse andere vormen van interfaces worden ook vaak gebruikt. Ook wordt er weleens van een kleurencirkel gebruikgemaakt.

Elke kleur wordt voorgesteld als een uniek nummer. In veel gevallen is het een 24-bit hexadecimaal getal (bijvoorbeeld #FF0000 is puur rood in HTML en wordt ook gebruikt in veel grafische editors). In het geval van een externe kleurentool is het nummer van de gekozen kleur naar het klembord gekopieerd en geplakt naar een applicatie waar het wordt toegepast.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]