Komiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Comédienne)
Ga naar: navigatie, zoeken
André van Duin, Nederlands komiek

Een komiek is een persoon die door middel van gelaatsexpressies, lichaamstaal of spraak mensen probeert te laten lachen. Ook wordt het woord komisch als bijwoord wel gebruikt als synoniem van grappig.

Veelal wordt ook het Engelstalige comedian gebruikt. Een vrouwelijke komiek wordt een comédienne genoemd.

Diverse vormen van komieken[bewerken]

Hieronder worden verschillende soorten komieken behandeld. Alhoewel ze hieronder als solo-artiesten worden beschreven kunnen komieken ook als duo of met een grotere groep mensen optreden.

  • Een clown is een entertainer die meestal actief is in een circus. Typisch voor dit soort komieken is dat ze zich schminken, extravagante kleren dragen en acrobatische stunts en goocheltrucs uitvoeren. Er bestaan echter ook tv-clowns en clowns die in ziekenhuizen patiënten opvrolijken, de zogenaamde cliniclowns.
  • Een nar, harlekijn of joker was een komische entertainer tijdens de middeleeuwen en in de eeuwen voor de Verlichting. Hij trad op aan het hof om de koning en de edelen te vermaken of tijdens kermissen en andere volksfeesten om het gewone volk te amuseren.
  • Een cabaretier of een revueartiest is een entertainer die grappige monologen (conferences) of sketches vertelt aan een publiek in een theaterzaal. Meestal wisselt hij zijn humoristische vertellingen af met zelfgemaakte muziek. Deze liedjes of instrumentale uitvoeringen zijn meestal ernstig bedoeld zodat het publiek even kan bijkomen van het lachen, maar kunnen eveneens humoristisch van aard zijn. De humor is meestal verbaal, maar ook slapstick is populair.
  • Een stand-upcomedian is een komiek die komische monologen opvoert in nachtclubs, café's, casino's en kleinere zaaltjes. Terwijl je om clown of cabaretier te worden een speciale opleiding moet volgen moet een stand-upcomedian enkel in staat zijn om zijn publiek te entertainen. Veel stand-upcomedians hebben hun vak uit ervaring geleerd en brengen tijdens hun shows ook voornamelijk verbale humor, met af en toe wat komische mimiek. Muzikale intermezzo's zijn meestal schaars.
  • Radiokomieken zijn komieken die op de radio verschijnen. De humor die zij brengen is in essentie verbale humor en kan gepaard gaan met allerlei geluidseffecten die de fantasie van de luisteraars prikkelen. Voor humoristische auteurs is radio ook het geschikte medium om hun teksten te laten voorlezen.
  • Tv- en of filmkomieken zijn komieken die hun bekendheid voornamelijk aan film of televisie te danken hebben. Ze kunnen optreden in tv-series die uit een afgerond verhaaltje bestaan (sitcoms) of uit meerdere korte komische vertellingen (sketches). De humor legt vaak een grote nadruk op het visuele. Voor het grote publiek zijn dit soort komieken vaak het herkenbaarst en dus ook het populairst.
  • Internetkomieken zijn komieken die voornamelijk actief zijn op websites. Ze posten dagelijks, wekelijks en/of maandelijks een nieuw item online. Dit kan gebeuren in de vorm van een blog, een artikel, een podcast of een webvideo. Hun werk is altijd gratis te bewonderen en dit soort komieken haalt haar inkomsten dan ook voornamelijk uit donaties van fans of adverteerders die op hun site hun producten willen verkopen.
  • Een humoristisch auteur, columnist of cursiefjesschrijver onderscheidt zich van alle bovenstaande komieken in de zin dat zij voornamelijk literair actief zijn. Ze schrijven lange komische verhalen (komische literatuur) of korte, afgeronde verhaaltjes of meningen over de actualiteit (columns en/of cursiefjes.) Hun komische stukjes worden in kranten, magazines of op Internet gepubliceerd. Sommige auteurs verschijnen ook op radio, televisie of culturele festivals om er uit eigen werk voor te lezen of simpelweg hun komische talenten tentoon te spreiden.
  • Cartoonisten en striptekenaars publiceren hun werk in kranten, magazines, boeken of op het Internet. Hun werk wordt meestal dagelijks en/of wekelijks in afleveringen of op zichzelf staande tekeningen gepubliceerd. Niet alle cartoonisten en striptekenaars zijn per definitie humoristen, maar de populairste danken hun succes toch voornamelijk aan het feit dat ze hun publiek regelmatig aan het lachen brengen.
  • Tot slot bestaan er ook een groot aantal muzikale artiesten die komische liedjes maken. Er zijn doorgaans twee categorieën: zaal-, theater- of televisiekomieken die komische singles opnemen en muzikale artiesten wiens repertoire grotendeels humoristisch getint is. Een bekend komisch muzikaal genre is de pastiche (in de klassieke muziek) en de carnavalskraker. De humor bij dit soort muzikale artiesten is meestal verbaal of gebaseerd op geluidseffecten of bekende melodieën die in een ludieke context worden geplaatst.

Zie ook[bewerken]