Coming out

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een bekende coming out was die van de Amerikaanse comédienne en actrice Ellen DeGeneres in 1997, de eerste bekendheid in Hollywood die openlijk voor zijn of haar homoseksualiteit uitkwam

Coming out (een verkorting van ‘coming out of the closet’) is een Engelse uitdrukking die wordt gebruikt voor het moment waarop een homo, lesbienne of biseksueel er voor kiest om openlijk voor zijn of haar seksualiteit uit te komen. In het Nederlands is ‘uit de kast komen’ gangbaarder dan ‘coming out (of the closet)' waarvan het een letterlijke vertaling is.

Sinds 1988 wordt internationaal op 11 oktober de Coming Out Day gevierd. De voormalige minister van OCW, Ronald Plasterk, heeft deze dag in 2009 ook voor Nederland uitgeroepen tot nationale Coming-Outdag, om daarmee de sociale acceptatie van homoseksualiteit bevorderen.

Uit de kast[bewerken]

Het gebruik van ‘coming out’ hangt samen met de zegswijze ‘uit de kast’. Met 'nog niet uit de kast' wordt de levensstijl van homo's en lesbiennes benoemd die niet publiekelijk voor hun geaardheid uit komen, om discriminatie, uitsluiting en stigmatisering te voorkomen.

Het begrip ‘coming out’ is verhullend, omdat het lijkt alsof er één moment van ‘coming out’ is, terwijl het in feite een langdurig proces kan zijn. In elke sociale omgeving moet opnieuw de beslissing worden genomen om 'ervoor' uit te komen. Vaak zijn homo’s wel tegenover familie en vrienden open, maar niet op school, op het werk of de sportvereniging. De tegenstelling tussen in en uit de kast suggereert alles-of-niets, terwijl het in werkelijkheid dus gecompliceerder ligt.

De coming out is het resultaat van een persoonlijke beslissing en eigen initiatief. Dit in tegenstelling tot ‘outing’: het zonder medeweten of goedkeuring van de betreffende persoon bekendmaken van diens seksuele voorkeur. Outing wordt in het algemeen gesproken afgekeurd.

Coming out wordt tegenwoordig gepropageerd als gezonde stap in het proces van zelfverwerkelijking en in de kast blijven als een beperking en onderdrukking van je persoonlijkheid. Deze negatieve lading is al vervat in de kastmetafoor: in de kast is het donker en benauwd, uit de kast is men vrij en in het licht. Met hetzelfde recht kan echter beweerd worden dat men zich door uit de kast te komen als een buitenstaander opstelt en zichzelf daarmee vrijwillig tot doelwit maakt van discriminatie.

Coming out wordt steeds vaker als een politiek statement en een sociale plicht gezien. Sommigen zijn van mening dat meer openlijke homoseksualiteit ertoe zal leiden dat de acceptatie ervan toeneemt. Vooral van homo’s op belangrijke posities of met grote bekendheid wordt min of meer verwacht dat zij voor hun geaardheid uitkomen in het belang van de goede zaak.

Zie ook[bewerken]