Commana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Commana
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Commana (Frankrijk)
Commana
Situering
Regio Bretagne
Departement Finistère (29)
Arrondissement Morlaix
Kanton Landivisiau
Coördinaten 48° 25′ NB, 3° 57′ WL
Algemeen
Oppervlakte 39,9 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
995[1]
(25 inw./km²)
Hoogte 104 - 372 m
Burgemeester Francis Estrabaud
(28 maart 2014)Bewerken op Wikidata
Overig
Postcode 29450
INSEE-code 29038
Detailkaart
Commana (Finistère)
Commana
Locatie in Frankrijk Finistère
Foto's
Gezicht op Commana
Gezicht op Commana
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Commana is een gemeente in het Franse departement Finistère, in de regio Bretagne. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Morlaix. Commana telde op 1 januari 2021 995[1] inwoners.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Commana bedroeg op 1 januari 2021 39,9 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 24,9 inwoners per km².

Kaart van de gemeente met belangrijkste infrastructuur, bodemgebruik en omliggende gemeenten

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • de overdekte gaanderij, Frans: allée couverte, van Mougau-Bihan, ook de Tombeau des Géants genoemd.

Haar oorsprong wordt gesitueerd op het einde van het Neolithicum (3000 jaar voor Christus). Het stenen bouwwerk bestaat uit 24 megalieten en is 14 m lang. In de 19e eeuw is er opgraafwerk verricht maar daar is verder niets van bekend. In 1909 werd het monument geklasseerd.

Dit architecturaal geheel is kenmerkend voor de Basse-Bretagne, vooral in de Finistère. Het werd gebouwd in de 16e-17e eeuw. De triomfpoort langswaar het domein betreden wordt, is een eerste typisch onderdeel van de enclos paroissial. Andere karakteristieke elementen van de enclos die hier aanwezig zijn, zijn de parochiekerk, het kerkhof, het ossuarium of knekelhuis en de kalvarieberg, calvaire. Vermeldenswaardig is het feit dat er twee kalvaries zijn. De eerste (1585) staat tussen de triomfpoort en het hoofdportaal en wordt bekroond door een gekruisigde Christus (1742). De tweede (1624) staat midden in het kerkhof en bestaat uit vier heiligen. Deze calvarie is het werk van Roland Doré, een plaatselijke architect en beeldhouwer die met zijn atelier erg bedrijvig was in de streek (een zestigtal gekende werken). Het hoofdportaal in renaissance-stijl en de klokkentoren (waarvan de spits 57 m hoog reikt) van de kerk vallen meteen op. Binnen trekken 3 altaarretabelen de aandacht. Het retabel van Sint-Anna is een meesterwerk van de barok uit de 17e eeuw. Het retabel van de vijf wonden (1852) toont een zittende Christus die zijn wonden laat zien. De doopvont (1656) wordt door een rijkelijk versierd baldakijn bekroond en omgeven. De enclos werd in 1915 als monument historique geklasseerd.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente
Zie de categorie Commana van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.