Commissiepolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Commissiepolle
De Kommisjepôle
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Commissiepolle (Friesland)
Commissiepolle
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 52′ NB, 5° 48′ OL
Overig
Postcode 8537 SJ/SL
Woonplaats (BAG) Echten
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Commissiepolle (Fries: De Kommisjepôle; Stellingwerfs: Kemmissiepolle) is een buurtschap in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noorden Bantega en ten zuiden van de dorpskern van Echten, waaronder het ook formeel valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de gelijknamige weg en een stukje langs de Middenvaart.

Opmerkelijk aan de buurtschap is dat alle bewoning aan een schelpenpad zijn gelegen. Vanaf de Middenweg lijkt men ook een privéterrein op te rijden. De smalle weg is ook niet geschikt voor auto's en andere groot verkeer. Over de Middenvaart is er een brug gelegen, naar een weiland maar er loopt geen pad verder.

Volgens de kadasterkaart van 1832 stonden hier arbeiderswoningen van veenarbeiders die werkten voor een veenbaas die het gebied aan het ontginnen was. Zowel de grond als de huizen waren in het bezit van de veenbazen. Alleen de armvoodij van Lemmer had hier nog twee huisjes in bezit. In 1832 waren de percelen ten noorden van de bewoning reeds ontgonnen. Ten zuiden van de bewoning werd er nog veen afgestoken. Nadat het gebied ontgonnen was, is de bewoning blijven bestaan.[1] De buurtschap werd op de kaart van Eekhoff van 1853 vermeld als Commissie Polle. Het is niet bekend waar het element commissie precies voor staat.

Voor de gemeentelijke herindelingen in 2014 behoorde het tot de gemeente Lemsterland.