Communiqué

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Dit artikel gaat over het album Communiqué van de band The Dire Straits. Zie S.V. Communiqué voor de studievereniging.
Communiqué
Album van Dire Straits
Uitgebracht 1979
Opgenomen 1979
Genre Rock
Duur 42:24
Label(s) Warner Brothers
Producent(en) Barry Beckett, Jerry Wexler
Chronologie
1978
Dire Straits
  1979
''Communiqué''
  1980
Making Movies
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Communiqué is het tweede studio album van Britse rockband Dire Straits en is wereldwijd uitgebracht op 15 juli 1979 door Vertigo Records en in de VS door Warner Bros. Het album bracht het nummer Lady Writer voort. Dit nummer bereikte plek 45 van de Billboard Hot 100 chart, en nummer 51 in de UK Singles Chart. Het album werd nummer een in de album charts van Duitsland, Nieuw-Zeeland, en Zweden. In thuisland Verenigd Koninkrijk bereikte het album plaats vijf en in de VS belandde het op plaats elf van de nationale hitlijst. In de VS bereikte het album de Gouden Status terwijl in het Verenigd Koninkrijk de Platina Status werd behaald en in Frankrijk zelfs dubbel-platina.


Achtergrond[bewerken]

Communiqué sloot qua stijl precies aan op die van het vorige album, het titelloze debuut album van Dire Straits. Aangezien het slechts een paar maanden later werd uitgegeven kon communiqué aansluiten op het grote succes van zijn voorganger. Desondanks werd het album door de critici slechter ontvangen. Het bekendste nummer werd Lady Writer, dat deed denken aan de hit van het eerste album, Sultans of Swing.

Opnames[bewerken]

Communiqué werd opgenomen van 28 november tot 12 december 1978 in de Compass Point Studio's in Nassau. Het album is geproduceerd door Barry Beckett en Jerry Wexler, ervaren producers van Muscle Shoals Sound Studio die eerder al samenwerkten met legendarische figuren uit de muziekgeschiedenis als Wilson Pickett, Aretha Franklin, the Staple Singers, The Rolling Stones, Traffic, Elton John, Boz Scaggs, Willie Nelson en Paul Simon.


Artiesten[bewerken]

Overige meewerkenden[bewerken]

Productie: Barry Beckett, Jerry Wexler Engineer: Jack Nuber Mixing: Gregg Hamm Mastering: Bobby Hata Mastering Supervisor: Paul Wexler Remastering: Bob Ludwig Project Coordinator: Jo Motta Series Concept: Gregg Geller Art Direction: Alan Schmidt Illustraties: Geoff Halpin

Release[bewerken]

Communiqué was het eerste album dat in Duitsland binnenkwam op nummer een. Nog bijzonderder was dat het titelloze debuut album van Dire Straits nog op de derde positie van de nationale hitlijsten van dat land stond. Het album werd wereldwijd 7 miljoen keer verkocht, waarvan 3,6 miljoen in Europa.

In 1996 werd Communiqué, evenals het overige repertoire van Dire Straits digitaal geremasterd en wereldwijd opnieuw uitgebracht

Artwork[bewerken]

De albumhoes is ontworpen door Grant Advertising UK. De hoes won een NME Award voor de albumhoes van het jaar 1979.


Tracks[bewerken]

Communiqué
Nr. Titel Duur
1. Once Upon A Time In The West   5:25
2. News   4:14
3. Where Do You Think You're Going   3:49
4. Communiqué   5:49
5. Lady Writer   3:45
6. Angel Of Mercy   4:36
7. Portobello Belle   4:29
8. Single Handed Sailor   4:42
9. Follow Me Home   5:50
42:24

Bronnen[bewerken]

Deze pagina is grotendeels vertaald uit de Engelstalige en Duitstalige Wikipediapagina