Verenigde Communistische Partij van Nepal (Maoïstisch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verenigde Communistische Partij van Nepal (Maoïstisch)
नेपाल कम्युनिष्ट पार्टी (माओवादी)
Flag of the Communist Party of Nepal (Maoist).svg
Functiehouders
Partijleider Prachanda
Algemene gegevens
Opgericht 1994
Actief in Nepal
Hoofdkantoor Kathmandu
Richting Links
Ideologie Communisme, Marxisme-Leninisme-Maoisme-Prachanda Pad, Linksnationalisme
Internationale organisatie Revolutionaire Internationalistische Beweging
Comité van Maoïstische partijen en bewegingen in Zuid-Azië
Website http://www.ucpnm.org/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Verenigde Communistische Partij van Nepal (Maoïstisch) (CPN(M)) is een Nepalese politieke partij die vanaf 1996 de volksoorlog tegen de koninklijke regering voerde. Na de verkiezingen van 2008 is de partij de grootste in het parlement.

De CPN(M) werd in 1994 opgericht en wordt sindsdien geleid door Voorzitter Prachanda. Toen de CPN(M) in 1996 van verkiezingsdeelname werd uitgesloten begon de partij op 13 februari 1996 een volksoorlog tegen de koning (Birenda) en diens regering. Belangrijkste punt van de CPN(M) is het omverwerpen van de monarchie en de oprichting van een volksrepubliek. Zij streven emancipatie van de arme boeren en herverdeling van de landbouwgronden na. De CPN(M) wijst het democratisch bestel af. Tot ongeveer 2000 controleerde de CPN(M) militairen (Volksbevrijdingsleger) in grote delen van het westen van het land (met name het platteland). Sinds het begin van deze eeuw lukt het de CPN(M) om steeds meer grip te krijgen op het oosten van het land, met uitzondering van de Kathmandu-vallei (de hoofdstad en omliggende gebieden).

Na de moord op koning Birenda begon de nieuwe koning Gyanendra met zijn leger een groot offensief. De gevechten tussen de CPN(M) en het regeringsleger gaan onverminderd door.

De populariteit van de CPN(M) groeit nog steeds in Nepal. In de door de CPN(M) veroverde gebieden worden radicale landhervormingen doorgevoerd en worden volksraden ingesteld.

De CPN(M) is lid van de Revolutionaire Internationalistische Beweging en het Comité van Maoïstische partijen en bewegingen in Zuid-Azië.

Zie ook[bewerken]