Compost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Compost

Compost is een donkerbruin tot zwart, kruimelig product dat bestaat uit plantaardige resten zoals selectief ingezamelde groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout die door micro-organismen bijna tot humus zijn afgebroken.

Composteren is te vergelijken met wat in het bos gebeurt als afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten en dieren zich omvormen tot donkerbruine bosgrond. Compost ruikt ook enigszins naar bosgrond. Het is het resultaat van het composteringsproces. Het is een humusproduct dat organismen bevat en gemineraliseerde elementen die voedsel zijn voor planten. Compost is 100% natuurlijk.

Composteren[bewerken]

Mest en composthoop

Composteren is waarschijnlijk een van de oudste recyclingprocessen van organisch materiaal. Dit van nature traag verlopende proces kan versneld worden door het optimaliseren van bepaalde omstandigheden. De hoeveelheden zuurstof en water beïnvloeden elk de microbiële activiteit. Compostering vindt plaats door activiteit van bacteriën en schimmels, die van nature op het organisch materiaal aanwezig zijn. Zij breken het materiaal af en gebruiken de afbraakproducten voor hun eigen levensprocessen. Bij dit afbraakproces gebruiken ze zuurstof en komt er kooldioxide, water en warmte vrij.

Compostering is gecontroleerd verteren. Belangrijk daarbij is de juiste verhouding tussen koolstof, stikstof, zuurstof en water.

Compost bevat veel organische stof en verbetert de bodemstructuur doordat voeding en organisch materiaal wordt toegevoegd. Compost wordt gebruikt in de land- en tuinbouw door vermenging met, of bestrooiing van, de bovenlaag van de bodem.

Bodemstructuur[bewerken]

Bodemprofiel, de bovenste donkere lagen bevatten veel humus

Een ideale bodem heeft een kruimelstructuur, waarbij de grond samengehouden wordt in zachte, kruimelige bodemaggregaten. Tussen de kruimels zijn kleine en grote poriën. Plantenwortels vinden hier water, zuurstof en voedsel in de vorm van mineralen en doordringen via deze poriën de bodem. Humus is belangrijk voor de vorming van de kruimelstructuur. Compostering met organische stof kan een te losse bodem of grond met dikke harde kluiten verbeteren. Toevoeging van voldoende organische stof in de vorm van compost is voor het in stand houden van een goede bodemstructuur van belang. Een kruimelstructuur geeft stabiliteit aan de bodem. Het voorkomt dat bodemdeeltjes losraken en verplaatsen. Tijdens een regenbui zal de bodem minder gemakkelijk dichtslaan of wegvloeien. Een donkere bodem met veel humus warmt ook sneller op in het voorjaar.

Zie ook[bewerken]