Concentratiekamp Hoeryong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kamp 22 is een Noord-Koreaans concentratiekamp voor politieke tegenstanders. De gevangenen die hier verblijven zijn familie van degenen die verdacht zijn van staatsvijandelijke activiteiten. Kamp 22 staat bekend als Kwan-li-so No.22 Haengyong, waarbij Kwan-li-so staat voor onderwijs. Het kamp is gesitueerd in het noordoosten van Noord-Korea, vlak bij de grens met Rusland en China op ongeveer 20 kilometer van Hoeryong. Op alle beschikbare kaarten draagt het kamp geen naam zoals een dorp. Het kamp wordt omringd door de volgende dorpen: Wŏn-dong, Ssŏgŭndari, Kulsal-li, Haengyŏng-ni (hoofdbureau van het kamp), Naksaeng-ni en Chungch’u-dong.

Overzicht[bewerken]

Het kamp wordt door ongeveer 50.000 gevangenen bevolkt.[1] De meeste gevangenen zijn in het kamp gevangengenomen omdat een van hun familieleden kritiek uitte op de Koreaanse Arbeiderspartij of op haar secretaris-generaal. Analyse van satellietfoto's suggereert dat het kamp wordt beveiligd door middel van een omheining en dat het kamp een gebied beslaat van meer dan 100 km². Behuizing is gebundeld in redelijk kleine groepen. De reden hiervoor is onduidelijk, maar het wordt waarschijnlijk gedaan om rebellie tegen te gaan.[2]

Schending van mensenrechten[bewerken]

Er zijn in het verleden verscheidene meldingen geweest van het schenden van de rechten van de mens in kamp nr. 22. Er zijn zelfs meldingen geweest van chemische proeven op mensen waarbij gebruik wordt gemaakt van een glazen gaskamer. Een aantal van deze meldingen worden toegeschreven aan een voormalig kampleider genaamd Kwon Hyok.[3]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • (en) freekorea.us - Google Earth Tour van kamp 22 met beschrijvingen van ooggetuigen over de behandeling van gevangen.
  • (en) Dailynk.com - Site met informatie over Noord-Korea.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Former guard: Ahn Myong Chol, Msnbc.
  2. (en) Holocaust Now: Looking Down Into Hell at Camp 22, One Free Korea.
  3. (en) Revealed: the gas chamber horror of North Korea's gulag, The Observer/The Guardian, Antony Barnett, 1 februari 2004.