Conchita Wurst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Conchita Wurst
Conchita Wurst in 2013
Conchita Wurst in 2013
Algemene informatie
Volledige naam Thomas Neuwirth
Bijnaam Conchita Wurst
Geboren 6 november 1988
Land Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Werk
Jaren actief 2006- heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Thomas Neuwirth (Gmunden, 6 november 1988), bekend als Conchita Wurst, is een Oostenrijkse zanger en travestiet.

Biografie[bewerken]

In 2006 nam Neuwirth deel aan de Oostenrijkse talentenjacht Starmania. Thomas, die erg vrouwelijk overkwam, moest in de finale nipt de duimen leggen voor Nadine Beiler. In 2007 stapte hij in een boysband, maar deze viel in datzelfde jaar nog uit elkaar. De zanger verdween van het toneel tot hij in 2011 als de travestiet Conchita Wurst opnieuw opdook.

In de talentenshow Die Große Chance haalde Conchita de finale, maar won niet. De populariteit van Conchita, die als 'vrouw' opvalt door het hebben van een baard, groeide. In 2012 nam Conchita Wurst met het cabaretachtige nummer That’s what I am deel aan de nationale preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Hij wist door te stoten tot de superfinale, waarin hij het nipt moest afleggen tegen Trackshittaz.

Sinds de deelname aan de Oostenrijkse preselectie bracht Conchita Wurst geen nieuwe muziek meer uit, maar gaf wel optredens in binnen- en buitenland, zoals op de Gay Prides van Stockholm en Berlijn. Fotograaf Manfred Bauman maakte enkele stijlvolle foto’s van Conchita en modeontwerper Jean-Paul Gaultier vond in de zangeres een nieuwe muse. Hij gaf haar een begeerd front row-zitje tijdens een defilé en achteraf bood hij haar een plaats als model op zijn catwalk aan.

In Duitsland raakte Wurst bekend door deel te nemen aan het survivalprogramma Wild Girls, waarin jetsetdames moesten zien te overleven bij een primitieve Afrikaanse stam. Conchita haalde de finale, maar ook hier kon hij niet winnen.

In 2014 werd Conchita Wurst door ORF intern aangeduid om Oostenrijk te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2014, dat gehouden zal worden in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hij zal hier het nummer Rise like a Phoenix zingen.