Concours européen des Droits de l'Homme René Cassin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Concours européen des Droits de l'Homme René Cassin is een jaarlijkse pleitwedstrijd die bestaat sinds 1988. In deze wedstrijd voor 3e, 4e en 5e-jaars rechtenstudenten staan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens centraal.

Tot en met 2005 werd het Concours georganiseerd door de studentenvereniging Juris Ludi. In 2006 en 2007 werd het Concours niet georganiseerd. Sinds 2008 is de organisatie in handen van de Universiteit Robert Schuman en het Internationaal Instituut voor de Rechten van de Mens, beide gevestigd te Straatsburg.

Competitieopzet[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder jaar wordt eind november/begin december een fictieve casus gepubliceerd op de website van het Concours, waarin een groot aantal mensenrechtelijke problemen wordt geschetst. De wedstrijd bestaat uit twee rondes.

De eerste ronde staat open voor alle universiteiten ter wereld (in de praktijk komt tegenwoordig ongeveer de helft van alle deelnemende universiteiten uit Frankrijk, terwijl de andere helft bestaat uit universiteiten uit andere Europese landen, zoals Roemenië, Zwitserland, Slovenië, Oostenrijk, Turkije, België en Nederland). Deze eerste ronde is louter schriftelijk, en bestaat uit het opstellen van een mémoire, waarin de helft van alle teams de argumenten van de eiser uiteenzet en de andere helft de verwerende staat verdedigt. Deze mémoires zijn ongeveer dertig pagina's en moeten zijn opgesteld in het Frans.

Voor de tweede ronde worden de beste 16 teams geselecteerd op basis van de ingediende mémoires. In het gebouw van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg mogen zij in het voorjaar hun argumenten mondeling verdedigen. Van ieder team (bestaande uit drie deelnemers aangevuld met een coach) mogen twee deelnemers elk de helft van het pleidooi voordragen. Nadat elk team tegen twee verschillende tegenstanders gepleit heeft, worden de beste twee teams uitgenodigd voor de finale, waarin zij uitmaken wie winnaar wordt van het Concours.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Winnaar
2011 College of Europe Brugge (België)
2010 Université de Paris X Nanterre (Frankrijk)
2009 Université de Poitiers (Frankrijk)
2008 Université Pierre Mendès France (Grenoble, Frankrijk)
2005 Université de Poitiers (Frankrijk)
2004 Université Panthéon-Assas Paris II (Frankrijk)
2003 Collège d'Europe (Natolin, Polen)
2002 Université de Lausanne (Zwitserland)
2001 Universität Bonn (Duitsland)
2000 Universität Heidelberg (Duitsland)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]