Conoco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Conoco Inc.
Oprichting 1875
Hoofdkantoor Ponca City Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Industrie Aardolie
Portaal  Portaalicoon   Economie

Conoco was een Amerikaans oliebedrijf dat bestond van 1875 tot 2002. In dat laatste jaar fuseerde het met het eveneens Amerikaanse Phillips Petroleum Company tot de oliereus ConocoPhillips.

Geschiedenis[bewerken]

Conoco werd in 1875 opgericht in Ogden in de Amerikaanse staat Utah en heette toen Continental Oil and Transportation Company. Het bedrijf handelde in steenkool, olie, kerosine, vet en kaarsen in het westen van de VS.

Op 26 juni 1929 nam Continental Oil Company via een aandelenruil de Marland Oil Company over. Het hoofdkantoor verhuisde vervolgens naar Ponca City in Oklahoma waar Marland gevestigd was. Ook nam Conoco Marlands logo, een rode driehoek, over.

Niet veel later werd Conoco getroffen door de Grote Depressie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het oliebedrijf een belangrijke leverancier van het Amerikaanse leger. In de jaren na de oorlog groeide Conoco uit tot een wereldwijd concern. In de jaren 1970 werd het bedrijf opnieuw getroffen, dit keer door de oliecrisis.

In 1981 probeerde het Canadese Seagram Conoco over te nemen. Conoco zocht en kreeg hulp van chemiebedrijf DuPont dat vervolgens de biedoorlog won. Conoco werd hierop een onderdeel van DuPont.

In 1999 verkocht DuPont alle aandelen in Conoco. In 2002 kocht Conoco de resten van Gulf Oil Canada. Op 30 augustus dat jaar fuseerde het met de Phillips Petroleum Company. Het huidige ConocoPhillips is het op vier na grootste olieconcern ter wereld.

Zie ook[bewerken]