Conservatorium van Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Conservatorium van Amsterdam
Directeur: Janneke van der Wijk
Adjunct-directeur (A): Sven Arne Tepl
Adjunct-directeur (B): Ruud van Dijk
Jaar van oprichting: 1884
Plaats: Amsterdam
vakgebieden: 7
Aantal studenten: '
Medewerkers/docenten: '
Adres beheer: Oosterdokskade 151
1011 DL Amsterdam
Website: Officiële internetpagina
Conservatorium van Amsterdam
Conservatorium van Amsterdam, een gang
Conservatorium van Amsterdam, een trap

Het Conservatorium van Amsterdam is een onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en is, zoals de naam al zegt, een conservatorium in Amsterdam, met anno 2013 circa 1100 muziekstudenten.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van de instelling bevat een groot aantal verschillende organisaties en fusies: het Amsterdamsch Conservatorium werd opgericht in 1884 (door Julius Röntgen, Frans Coenen en Daniël de Lange), en het Conservatorium van de Vereniging Muzieklyceum werd opgericht in 1920.

In 1976 ontstond het Sweelinck Conservatorium Amsterdam uit een fusie van het Amsterdamsch Conservatorium, het Conservatorium van de Vereniging Muzieklyceum en het Haarlems Muzieklyceum. Het Sweelinck Conservatorium Amsterdam fuseerde vervolgens in 1994 met het Hilversums Conservatorium tot het Conservatorium van Amsterdam.

Huisvesting[bewerken]

Het Conservatorium was tussen 1984 en 2008 gevestigd in het pand van de voormalige Rijkspostspaarbank aan de Van Baerlestraat en behield de Bachzaal als concertlocatie. In de bovenverdieping van het gebouw was eveneens het Sweelinckmuseum met de grootste Nederlandse collectie pianofortes en vroege piano's gevestigd. In april 2008 verhuisde het conservatorium naar nieuwbouw aan het Oosterdok 151 in Amsterdam. Het oude gebouw is momenteel een hotel (het Conservatorium Hotel). Het nieuwe gebouw is een ontwerp van architect Frits van Dongen. In het nieuwe gebouw bevinden zich diverse zalen die voor concerten, workshops en masterclasses geschikt zijn, zoals de "Bernard Haitinkzaal", de "Sweelinckzaal", de "Blue Note Zaal", een theaterzaal, ensembleruimtes en een grote foyer. Daarnaast beschikt het gebouw over vele leskamers, die aan de binnenzijde van het gebouw liggen en alle door een gang omgeven zijn, volgens Japans model. Het Sweelinckmuseum is bij de verhuizing opgeheven en de collectie ondergebracht bij Museum Geelvinck Hinlopen Huis.

Vakgebieden[bewerken]

Het conservatorium biedt onder andere opleidingen en cursussen in de volgende vakgebieden:

Er kan voor een Bachelor of Master diploma gestudeerd worden. Verder is Contractonderwijs mogelijk. Toelating geschiedt na het afleggen van een theoretisch en praktisch toelatingsexamen, waarin geschiktheid beoordeeld wordt.

Externe link[bewerken]