Constance Briscoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CourtGavel.JPG

Constance Briscoe (Londen, 18 mei 1957) is een Engelse rechter. Ze was een van de eerste zwarte, vrouwelijke rechters in Engeland.

Levensloop[bewerken]

Briscoe groeide op in een gezin met zes kinderen (zij was nummer vier) van het uit Jamaica afkomstige echtpaar George en Carmen Briscoe. Haar moeder haatte haar en mishandelde haar jarenlang, zowel lichamelijk als geestelijk. In 2006 bracht ze een boek uit waarin ze haar jeugd beschrijft, Ugly (in het Nederlands verschenen als Lelijk, 2006), genoemd naar haar moeders mening over haar.

Ondanks de mishandelingen door haar moeder en later stiefvader Garfield Eastman - en uiteindelijk verlating - thuis, haalde Briscoe de middelbare school. Met een studiebeurs werd ze toegelaten tot een opleiding rechten aan de Universiteit van Newcastle. Ze werd in 1983 beëdigd als advocaat.

Briscoe was getrouwd met Tony Arlidge. Ze hebben twee kinderen.

Naam[bewerken]

Haar moeder noemde Briscoe Clear (afgeleid van Clare), omdat ze beweerde dat Briscoe zo doorzichtig was dat ze door haar heen keek, aldus Ugly. Haar zussen maakten daar Clare van, wat ook op haar schoolrapporten en rijbewijs staat. Briscoe kwam op haar achttiende achter haar echte naam, middels haar geboorteakte. Haar zussen gebruiken nog steeds Clare als roepnaam.

Reacties familie op Ugly[bewerken]

Briscoes moeder Carmen heeft een aanklacht ingediend tegen haar dochter in verband met de beweringen in haar boek. Constances zussen Patsy, Christine, halfzus Norma en broer Martin staan achter Carmen.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Ugly - C. Briscoe, 2006