Constant Janssen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Constant Janssen (Vlimmeren, 18 september 1895 - Antwerpen, 15 april 1970), was een Belgisch arts en vader van Paul Janssen.

Biografie[bewerken]

Hij was het derde kind van de vier in het gezin van Adriaan Victor Janssen (1854-1942) en Anna Catharina Eelen (1855-1929). Voor zijn middelbaar onderwijs liep hij school te Hoogstraten en vervolgde de studies geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Rijksuniversiteit Gent.

Hij trouwde op 16 april 1925 met Margriet Fleerackers (Turnhout, 5 januari 1897 - Vosselaar, 23 september 1973) en samen hadden ze vier kinderen. Vooral de oudste zoon Paul Janssen is bekend omdat hij een succesvol wetenschapper werd.

Hij was actief als huisarts in Turnhout maar hield zich daarnaast nog bezig met ondernemingen. In 1921 ontmoette hij Ladislas Richter in Wenen. Ladislas is de zoon van Gedeon Richter, de eigenaar van farmaceutische firma in Boedapest. Hierdoor kon hij in 1933 het recht verwerven om de producten van Richter in te voeren en verhandelen in België, Nederland en Belgisch-Congo. Hiervoor richtte hij op 23 oktober 1934 de firma N.V. Produkten Richter op te Turnhout.

Zijn firma groeide zo dat hij in 1937 een oude fabriek gelegen in de Statiestraat 78 in Turnhout opkocht. In 1938 stopte hij zijn praktijk als huisarts om zich volledig te concentreren op de zaak. Zijn vrouw hielp hierbij met de administratie en de kwaliteitscontrole.

Toen zijn zoon Paul Janssens nog tijdens zijn studies als arts Perdolan ontwikkelde was het eenvoudig om de medicatie te verspreiden via de firma van zijn vader. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de naam eerst naar Eupharma om later te evolueren in Janssen Pharmaceutica.

Bronnen[bewerken]

  • Dirk Collier (Ed.), Dr. Constant Janssen, Janssen Pharmaceutica, 1996