Constantine (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Constantine
Regie Francis Lawrence
Producent Lauren Shuler Donner
Scenario Kevin Brodbin
Frank Cappello
Hoofdrollen Keanu Reeves
Rachel weisz
Muziek Klaus Badelt
Brian Tyler
Montage Wayne Wahrman
Cinematografie Philippe Rousselot
Distributie Warner Bros. (VS)
Universal Studios (buiten de VS)
Première 24-02-2005
Genre Actie
fantasie
triller
Speelduur 121 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 92,000,000 (geschat)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Constantine is een film uit 2005 van regisseur Francis Lawrence, gebaseerd op het DC/Vertigo stripboek Hellblazer.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

John Constantine (Keanu Reeves) is een man die zijn leven heeft ingericht om demonen uit mensen te verdrijven. Hij doet dit om weer in gratie te komen bij God, dit vanwege zijn zelfmoord toen hij 15 was. Hij woont samen met Beeman boven een bowlingcentrum waar Beeman de eigenaar/beheerder van is. Beeman is de man die allerlei atributes voor Constantine regelt.

Constatine krijgt steeds hulp van Chas Kramer (Shia LaBeouf), die in zijn taxi Constatine rondrijdt en probeert Constantine te helpen.

In het begin wordt hij gevraagd door een bevriende priester, Vader Hennessy (Pruitt Taylor Vince), om bij een meisje een demon uit te drijven. De priester heeft zelf de gave om te communiceren met de doden. Omdat er de laatste tijd steeds meer activiteiten gaande zijn met betrekking tot half-demonen, vraagt Constantine aan Hennessy om op onderzoek uit te gaan.

Dan komt Angela Dodson (Rachel Weisz), een detective van de LAPD, wier tweelingzuster Isabel van het dak van een psychiatrische inrichting zou zijn gesprongen. Angela gelooft echter niet dat het zelfmoord is geweest en roept de hulp van Constantine in. Constantine verteld haar, nadat hij haar heeft gered van demonen, dat hij anders is dan anderen. Hij merkte dit toen hij klein was. Hij zag namelijk dingen die anderen niet zagen, zoals demomen en dode mensen. Toen hij 15 was deed hij een zelfmoordpoging. Die poging lukte, maar door de 'hulp' van het ambulancepersoneel en zijn ouders werd hij weer tot leven gewekt.

Om er achter te komen of Isabel werkelijk zelfmoord heeft gepleegd, ondergaat Constantine een ritueel met water, waarin hij tijdelijk de hel bezoekt. Hier vindt hij Isabel en bewijst dit aan Angela met het ziekenhuisbandje dat zij droeg op het moment dat ze zelfmoord pleegde.

Met behulp van de ontdekkingen van Vader Hennessy en Beeman, komt John erachter dat Mammon, de zoon van de duivel, een eigen koninkrijk wil oprichten. Hij heeft hiervoor "The Spear of Destiny" en een sterke geestelijke nodig.

Vader Hennessy wil Isabel gaan onderzoeken in het lijkenhuis. Om de stemmen uit zijn hoofd te krijgen drinkt hij zichzelf dood, met zijn laatste adem krast hij met een kurkentrekker het duivels icoon in zijn hand, zodat John het zou vinden. Op de achtergrond is Balthazar te zien. Balthazar is een halfdemon.

Later vermoord Bathazar ook Beeman.

Angela geeft hierna toe dat zij vroeger ook de mogelijkheid had om de doden te zien, maar dat zij deze gave is kwijtgeraakt door ontkenning, in tegenstelling tot haar zus. Om deze gave opnieuw te krijgen, zal ze met hulp van Constantine een bijna dood ervaring moeten ondergaan. In dit geval doet hij dat door verdrinking.

Om "The Spear of Destiny" te kunnen vinden gebruikt hij een elektrische stoel die in de club van Midnite staat.

Vervolgens gaan Constantine en Chas Kramer naar het ziekenhuis waar eerder de tweelingzus van Angela (Isabel) zelfmoord heeft gepleegd. In het gevecht met Gabriel (Tilda Swinton) wordt Chas vermoord. Het lukt Constantine niet om Gabriel te verslaan, waarop hij besluit opnieuw zelfmoord te plegen, waardoor Satan (Peter Stormare) hem persoonlijk komt halen om hem mee te nemen naar de hel. Hierdoor krijgt Constantine de kans om Satan uit te leggen wat het plan van zijn zoon is. Satan verstoort het plan en stuurt zijn zoon terug naar de hel. Gabriel probeert vervolgens de duivel te vermoorden maar wordt door God tegen gehouden en verbannen uit de hemel.

Omdat Constantine de duivel heeft geholpen, gunt hij hem één wens. Constantine vraagt om de zus van Angela vrij te laten. Door niet voor zijn eigen vrijheid te kiezen, maar voor de vrijheid van een ander, pleegt hij zelf opoffering en wordt hij eindelijk opgenomen in de hemel. De duivel voorkomt dit echter. Hij geneest Constantines wonden en zijn longkanker, waardoor hij nog langer op aarde moet blijven.

In de laatste scène geeft hij Angela de opdracht de speer te verbergen.

Aan het einde na de aftiteling legt John zijn aansteker op de grafsteen van Chas, Chas stijgt dan op en vliegt naar de hemel, als engel. John staat nu nicotinekauwgum te kauwen. Hij stopt daar met roken.

Exorcisme[bewerken]

In de film wordt uitgelegd dat God en Satan een weddenschap hebben afgesloten. Ze mogen elke de wereld niet betreden maar mogen alleen maar de mensen beïnvloeden. Satan en God hebben elk hun pionnen in de levende wereld. Zo heeft God zijn engelen en Satan zijn demonen. Toch lijkt satan de regels te overtreden en de balans te overschrijden.

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]