Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Coo-Trois-Ponts)
Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts
Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts (België)
Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts
Situering
Coördinaten 50° 23′ NB, 5° 52′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 0,71 km²
Soort water stuwmeer
Overig
Belangrijkste bronnen Amblève
Belangrijkste uitlopen Amblève
Foto's
Het eerste van de twee bovenste bekkens van de spaarbekkencentrale van Coo-Trois-Ponts
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Opvangbekken Coo-Trois-Ponts
Onderste bekken

De Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts is de belangrijkste spaarbekkencentrale van België gelegen tussen Coo en Trois-Ponts in de provincie Luik in Wallonië. De centrale werd gebouwd tussen 1967 en 1979. De centrale wordt op afstand bediend vanuit de dispatch van ENGIE Electrabel in Brussel en kan in 20 seconden opgestart worden. Het totale vermogen van de centrale is 1164 megawatt (MW). Deze maximumcapaciteit kan gedurende 5 uur geleverd worden. Dan zijn de bovenste bekkens leeg en moet het water terug naar boven gepompt worden.

Zes Francisturbines staan opgesteld in een in de rots uitgehouwen machinekamer van 128 m lang, 22 m breed en 40 m hoog. Zij kunnen werken als turbine en als pomp. Als turbine bedraagt het debiet 500 m³ per seconde, als pomp tussen de 325 en 415 m³ per seconde.

Het onderste bekken is een kunstmatig meer van 71 hectare dat ontstond door afdamming van de meander van de Amblève te Coo in de gemeente Stavelot dat 8,5 miljoen m³ water kan bevatten. Het water wordt omhoog gepompt naar twee bekkens in het plaatsje Brume, in de gemeente Trois-Ponts, ongeveer 1 km ten zuidwesten van Coo. Het hoogteverschil is 270 m. De twee bekkens kunnen 4 en 4,5 miljoen m³ water bevatten en zijn met afzonderlijke onderaardse leidingen, met een diameter van 6,5 tot 8 m, verbonden met de Francisturbines.

Tientallen jaren zijn plannen gemaakt voor een derde bovenbekken met twee nieuwe Francisturbines van elk 300 MW, maar vanaf 2017 wordt deze piste niet verder onderzocht. In mei 2021 maakte Engie wel bekend dat de centrale uitgebreid wordt door de bestaande spaarbekkens te vergroten, en de machines op te waarderen.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.