Copa do Brasil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Copa do Brasil
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Bond CBF
Opgericht 1989
Systeem Knock-out
Internationale
kwalificatie
Copa Libertadores (1x) & Copa Sudamericana (7x)
Aantal teams 87 (inclusief voorronde)
Huidige kampioen CR Flamengo (2013)
Recordkampioen Cruzeiro EC en Grêmio (4x)
Huidig seizoen Copa do Brasil 2013
Portaal  Portaalicoon   Sport
Voetbal

De Copa do Brasil (Beker van Brazilië) is een knock-outvoetbaltoernooi waaraan 64 clubs uit de 26 deelstaten en het Federaal District van Brazilië deelnemen. De winnaar plaatst zich voor de Copa Libertadores.

Competitieopzet[bewerken]

De Copa do Brasil is in zijn geheel opgezet volgens het knock-outsysteem. Dit betekent dat elk van de 64 teams in de eerste ronde aan één enkele tegenstander wordt gekoppeld. In een thuis- en een uitwedstrijd maken deze teams uit wie er naar de volgende ronde doorstroomt. In de volgende rondes herhaalt dit proces zich. Voor de eerste twee rondes geldt dat als een club in het eerste duel een uitoverwinning met méér dan één doelpunt verschil behaalt, de terugwedstrijd niet meer gespeeld hoeft te worden. Vanaf de derde ronde zal altijd een thuis- en uitwedstrijd gespeeld worden. Verder heeft dit toernooi, als enige in Zuid-Amerika, de regel dat uitdoelpunten dubbel tellen bij een gelijk totaal. De winnaar van de Copa do Brasil is geplaatst voor de Copa Libertadores.

Deelnemers[bewerken]

Kwalificatie voor de Copa do Brasil kan op drie verschillende manieren worden afgedwongen. Ten eerste krijgen alle winnaars van staatskampioenschappen automatisch een plek in de Copa do Brasil: dit zijn 26 clubs uit verschillende staten en één uit het federale district. Ten tweede kan, afhankelijk van de plek van betreffende staat op de ranking van de CBF, ook voor vice-kampioenen en zelfs lager geklasseerde teams uit het staatskampioenschap een plek gereserveerd zijn. Deze plaatsen kunnen door de statelijke bonden vrij ingevuld worden en kunnen dus ook gebruikt worden als prijs voor extra toernooien. Ten slotte plaatsen tien clubs zich op basis van hun plaats op de ranking van de CBF. Clubs die meedoen aan de Copa Libertadores zijn uitgesloten van deelname aan de Copa do Brasil. Hierdoor zal de Copa do Brasil nooit geprolongeerd kunnen worden.

Geschiedenis[bewerken]

De beste clubs van het vorige seizoen doen nooit mee aan de Copa do Brasil, aangezien zij wegens deelname aan de Copa Libertadores uitgesloten zijn van deelname aan de Copa do Brasil. Hierdoor is de Copa do Brasil voor subtoppers en kleinere ploegen de snelste en makkelijkste weg naar glorie, prijzen en internationaal voetbal. Door de jaren heen doken dan ook geregeld kleinere teams op in de finale: Goiás in 1990, Ceará in 1994, Brasiliense in 2002 en Figueirense in 2007. In 1991 won Criciúma totaal onverwacht onder leiding van de nog onbekende Luiz Felipe Scolari van het grote Grêmio. In 1999 versloeg Juventude Botafogo. Deze overwinning was zelfs zo onverwacht, dat de tv-stations de moeite niet hadden genomen het logo van Juventude in te programmeren voor het geval zij kampioen zouden worden. In 2004 en 2005 wisten teams uit de Série B te winnen: Santo André versloeg Flamengo en een jaar later overwon Paulista het grote Fluminense. De koningen van de Copa do Brasil moet echter alsnog onder de traditionele grote teams gezocht worden: zowel Grêmio als Cruzeiro wonnen de beker vier keer, Corinthians en Flamengo ieder drie keer.

Bekerwinnaars[bewerken]

1989 · Grêmio Porto Alegrense
1990 · CR Flamengo
1991 · Criciúma EC
1992 · SC Internacional
1993 · Cruzeiro EC
1994 · Grêmio Porto Alegrense
1995 · SC Corinthians

1996 · Cruzeiro EC
1997 · Grêmio Porto Alegrense
1998 · SE Palmeiras
1999 · EC Juventude
2000 · Cruzeiro EC
2001 · Grêmio Porto Alegrense
2002 · SC Corinthians

2003 · Cruzeiro EC
2004 · EC Santo André
2005 · Paulista FC
2006 · CR Flamengo
2007 · Fluminense FC
2008 · Sport Recife
2009 · SC Corinthians

2010 · Santos FC
2011 · Vasco da Gama
2012 · SE Palmeiras
2013 · CR Flamengo

Aantal bekers per club[bewerken]

Aantal Clubs
4 Cruzeiro EC, Grêmio Porto Alegrense
3 SC Corinthians, CR Flamengo
2 SE Palmeiras
1 Criciúma EC, SC Internacional, EC Juventude,
EC Santo André, Paulista FC, Fluminense FC,
Sport Recife, Santos FC, CR Vasco da Gama


Bronnen, noten en/of referenties
Website Braziliaanse Voetbalbond
Beker van Brazilië op RSSSF
Braziliaans voetbal op rsssf.brasil