Corelio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Corelio is een Belgische mediagroep. Het ontstond in 1976 toen de Antwerpse reder André Leysen de failliete Standaard Groep overnam onder de naam VUM (Vlaamse uitgeversmaatschappij). Door de overname van de groep Editions de L'Avenir, en het huis-aan-huis-blad Passe-Partout (100% in Passe-Partout Vlaanderen NV) werd het bedrijf begin deze eeuw een nationale mediagroep. De naam werd daarom in 2006 veranderd in Corelio. Sinds 2008 is zoon Thomas Leysen bestuursvoorzitter en Luc Missorten CEO. Corelio evolueerde intussen ook van krantenbedrijf tot een cross-mediale uitgeverij. Corelio geeft ook tijdschriften en huis-aan-huisbladen uit, is met standaard.be, nieuwsblad.be, Lavenir.net zeer actief op het internet. En ze heeft een regionale televisie- en radiozender, ROB.Daarbovenop heeft Corelio heeft ook nog belangen in de reclameregie Scripta (25%).

Voor de groep Corelio op 1 september 2006 haar huidige naam hanteerde, werd de holding VUMmedia genoemd. De groep heeft als dochterbedrijven onder andere Corelio Publishing (voorheen VUM), Corelio Printing, Editions de L'Avenir en Ackroyd Publications. Corelio heeft ook participaties in audiovisuele media, zoals televisieproductiehuis Woestijnvis en radiozender Nostalgie, zowel in Vlaanderen als Franstalig België.

In 2011 neemt Corelio deel aan de overname van VT4/Vijftv van het Duitse ProSiebenSat. 1. Corelio participeert voor 1/3 in de holding de Vijver die beide zenders, Woestijnvis en het weekblad Humo onder zich krijgt. De twee andere aandeelhouders zijn Sanoma Media en het duo Wouter Vandenhaute/Erik Watté (die eerder Woestijnvis oprichtten). In het najaar van 2012 worden VT4 en Vijftv omgedoopt tot respectievelijk VIER en VIJF.

Op 1 januari 2013 verdwijnt het huis-aan-huisblad Passe-Partout en wordt het vervangen door Het Nieuwsblad-Rondom in Vlaanderen en Proximag-Lavenir.net in Franstalig België. De nieuwe huis-aan-huisgidsen bereiken samen meer dan 3,5 miljoen mensen.

Kranten[bewerken]

Nederlandstalig[bewerken]

Franstalig[bewerken]

Magazines[bewerken]

Huis-aan-huis[bewerken]

Radio (participaties)[bewerken]

Audiovisuele producties (participaties)[bewerken]

Regionale televisie[bewerken]

Wielerwedstrijden[bewerken]

Corelio was organisator van de wielerwedstrijden Omloop Het Volk, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Brussel. In december 2008 werden de rechten verkocht aan De Vijver NV.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties