Corendon Dutch Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Corendon Dutch Airlines
IATA

CD

ICAO

CND

Roepletters

DUTCH CORENDON

Boeing 737-800 van Corendon Dutch Airlines
Boeing 737-800 van Corendon Dutch Airlines
Opgericht 2010
Eerste vlucht 30 april 2011
Hubs Luchthaven Schiphol
Vloot 2 Boeings 737-800
Frequent flyer-programma Corendon (Bronze, Silver, Gold) korting op overbagage, exit-seats en pakketreizen
Moederbedrijf Corendon Airlines, Corendon B.V.
Hoofdkantoor Lijnden
Sleutelfiguren Michiel Meijer
Website http://www.corendonairlines.nl/
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Hoofdkantoor van Corendon Dutch Airlines / Kantoor van Corendon Airlines, Lijnden

Corendon Dutch Airlines (afgekort CND) is een Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Corendon Dutch Airlines is een zusteronderneming van de Turkse luchtvaartmaatschappij Corendon Airlines.[1] Corendon Dutch Airlines heeft in het voorjaar van 2011 haar eerste vlucht uitgevoerd. Corendon Dutch Airlines vliegt op verschillende bestemmingen rond de Middellandse Zee. De luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf Schiphol en zal later ook de regionale luchthavens bedienen.[bron?] De topman van Corendon Dutch Airlines is Michiel Meijer. De luchtvaartmaatschappij is losgekoppeld van Corendon Airlines en staat in Nederland geregistreerd, zodat Corendon Dutch Airlines binnen en vanuit Europa mag opereren.[bron?]

Eerste vlucht[bewerken]

Het eerste toestel, met vliegtuigregistratienummer "PH-CDE", is op donderdagavond 28 april 2011 aangekomen op Schiphol en daar gedoopt met de naam Cornelis Haga.

Op zaterdag 30 april werd de eerste vlucht uitgevoerd onder vluchtnummer CND603. Deze vlucht vertrok om 05.00 uur naar Dalaman. Nadat het toestel om 13.50 uur weer was geland op Schiphol vloog het om 15.00 uur door onder vluchtnummer CND605 naar Hurghada.

Vloot[bewerken]

Corendon Dutch Airlines is eigenaar van twee Boeings 737-800. De bedoeling is de vloot elk jaar met één toestel uit te breiden.[bron?]

Registratie Bouwjaar Datum in dienst Eerste eigenaar Naam/Opmerkingen
PH-CDE 2009 28-04-2011 Flydubai Cornelis Haga
PH-CDF 1999 02-05-2012 Britannia Airways nieuwe kleuren vanaf 28 april

Gedurende de zomer van 2014 werden bovendien de volgende toestellen geleased:

Registratie Bouwjaar Eigenaar
CS-TQU 2002 EuroAtlantic Airways
UR-PSB 2009 Ukraine International Airlines

Incidenten[bewerken]

Op 28 januari 2012 is de Cornelis Haga (PH-CDE) teruggekeerd naar Schiphol, vanwaar het vliegtuig vertrokken was. Het vliegtuig kampte met een neuswiel dat niet inklapte.[2] Het vliegtuig heeft eerst in een wachtpatroon gevlogen om brandstof te verstoken, omdat het toestel anders zijn maximale landingsgewicht zou overschrijden. Dit was nodig omdat vliegtuigen van het type Boeing 737-800 niet de mogelijkheid hebben om brandstof te dumpen. Vervolgens is het toestel veilig geland. Na de reparatie heeft het toestel de vlucht naar Hurghada alsnog kunnen uitvoeren.

Op 23 april 2012 raakte de PH-CDE beschadigd door een blikseminslag, nadat het toestel was vertrokken vanaf Amsterdam voor een vlucht naar Faro.[3] Het toestel landde veilig op baan 18R, en de passagiers zijn met een Boeing 737-800 (PH-HZW) van Transavia met een vertraging van 6 uur alsnog aangekomen op de plaats van bestemming.

Precies een jaar later, op 23 april 2013 moest de PH-CDE, onderweg van Amsterdam naar Tétouan (Marokko), uitwijken naar Fez, als gevolg van de weersomstandigheden in Tétouan. Het vliegtuig daalde naar Fez, toen de bemanning besloot om de daling af te breken, en te landen in Nador, waar het toestel veilig landde. Vier uur later vertrok het toestel weer, om uiteindelijk met een vertraging van 4,5 uur in Tétouan aan te komen. Op 15 juli 2013 rapporteerde de Nederlandse Onderzoeksraad dat het toestel in Nador was geland met minder dan de vereiste hoeveelheid reservebrandstof.[4] De autoriteiten van Marokko openden een onderzoek naar het voorval, geclassificeerd als een ernstig incident.

Bronnen, noten en/of referenties