Cornelis Pieter van den Hoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cornelis Pieter van den Hoek
Pieter van den Hoek op het Binnenhof (2009)
Pieter van den Hoek op het Binnenhof (2009)
Geboren 7 juni 1921
Leerdam
Land/partij Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel Nederlands verzet
Eenheid De Partizanen van de Biesbosch
Onderscheidingen Ridder in de Militaire Willems-Orde.jpg Militaire Willems-Orde
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Cornelis Pieter van den Hoek (Leerdam, 7 juni 1921) is een Nederlandse voormalig verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van den Hoek is een van de weinige nog in leven zijnde ridders van de Militaire Willems-Orde.

In 1942 werd hij opgepakt en naar een werkkamp in Keulen gebracht. Tijdens zijn verlof in november 1943 dook hij onder. Hij vond onderdak op een ark in de Biesbosch, waar al drie anderen ondergedoken zaten. Proviand kregen ze via de verzetsorganisatie Ordedienst (OD). Hij ging in het verzet en sloot zich aan bij de 'De Partizanen van de Biesbosch'. Hij werd een van de 21 line-crossers en maakte 37 oversteken, waarbij hij mensen, berichten, goederen of medicijnen overbracht.

Nadat hij opnieuw was opgepakt, werd hij naar werkkamp Waterloo in Amersfoort gestuurd, waar hij met 42 andere gevangenen te voet aankwam. Hij ontsnapte uit het kamp, liep terug naar Drimmelen en meldde zich weer aan als line-crosser.

Piet van den Hoek beschreef in 1993 het werk van de line-crossers in 'Biesbosch-Crossings 1944-1945'. Op zijn initiatief is er in 1989 een monument gekomen in Werkendam ter herinnering aan de crossers en hun werk.

Decoraties[bewerken]

Externe links[bewerken]