Costa! (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Costa!
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Johan Nijenhuis
Producent San Fu Maltha
Johan Nijenhuis
Jos van der Linden
Scenario Wijo Koek
Johan Nijenhuis
Hoofdrollen Katja Schuurman
Georgina Verbaan
Daan Schuurmans
Kürt Rogiers
Muziek Martijn Schimmer
Montage Paul Bruijstens
Cinematografie Maarten van Keller
Distributie A-Film
Première 1 maart 2001
Genre Romantische komedie
Speelduur 95 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget € 2.200.000
Aantal bezoekers 673.470
Opbrengst € 4.236.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Costa! is een Nederlandse komische film uit 2001 geregisseerd door Johan Nijenhuis. Het verhaal gaat over proppers aan de Spaanse kust. De film kreeg door zijn succes een eigen televisieserie die vier seizoenen liep en twee televisiefilms Pista! en Costa! 1001 nacht inspireerde. Costa! kwam vooral in het nieuws omdat het de eerste Nederlandse film in jaren was die weer een groot kassucces was. De film bestond vooral uit bekende Nederlandse soapsterren en inspireerde sindsdien ook de filmcarrières van heel wat andere soapacteurs.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Janet (Georgina Verbaan), een buitenbeentje, mag voor het eerst zonder ouders op vakantie, maar dan wel met haar oudere zus Angela (Peggy Jane de Schepper) en diens vriendinnen Maureen (Anniek Pheifer) en Joyce (Nadja Hüpscher). Ze vertrekken voor 2 weken naar Salou in Spanje. Hier lopen ze al snel de proppers Rens (Daan Schuurmans), Frida (Katja Schuurman), Tommy (Kürt Rogiers) en Björn (John Wijdenbosch) tegen het lijf. Dit team van 4 proppers moet ervoor zorgen dat hun nachtclub "De Costa" elke avond weer bomvol zit. Tevens treden ze elke avond op met een dansact. Wanneer Frida zich tijdens de act bezeerd en niet meer verder kan dansen, haalt Rens Janet uit het publiek om de act met hen af te maken. Janet, een geboren danseres, past zich direct aan en weet met succes mee te doen. Nadat blijkt dat Frida voorlopig niet mee kan doen, en het team dus zonder danseres zit tijdens de MTV danswedstrijd, vraagt Rens impulsief aan Janet of ze mee wilt doen. Deze stemt er mee in, maar Tommy, Björn en Frida zijn hier minder blij mee.

Janet en Rens trainen samen om de act voor te bereiden, en Janet begint Rens steeds leuker te vinden. Voor hem is het echter slechts een zekerheid dat ze dadelijk niet zonder danseres zitten, en hij houdt haar dan ook aan het lijntje. Wanneer Frida Janet hiervan op de hoogte brengt, confronteert Janet hem hiermee, en hij reageert door haar te zoenen, al is het slechts nog een manier om haar in hun team te kunnen houden. Rens merkt echter wel dat sinds hij Janet heeft ontmoet, hij minder geneigd is om, net als elke propper, elke avond met een ander het bed in te duiken. Wanneer Janet en Rens weer optreden, ontstaat er na afloop een spanning tussen hen die bijna tot een zoen leidt. Frida weet dit net te voorkomen door Rens naar het strand mee te nemen. Rens, die altijd toch een zwak heeft gehad voor zijn beste vriendin, kan de verleiding niet weerstaan en de twee hebben die nacht seks. De volgende dag is Janet ervan overtuigd dat zij en Rens een kans maken, tot ze voor haar ogen op de boulevard Rens en Frida ziet zoenen. Rens ziet haar en rent achter haar aan, maar Angela weerhoudt hem ervan en waarschuwt hem bij haar zusje vandaan te blijven. Rens gaat terug naar de Costa waar hij Frida in het bijzin van de rest beschuldigt van vies spelen. Wanneer Frida hem confronteert met zijn groeiende gevoelens voor Janet waar Ian (Victor Löw), de eigenaar, bijstaat, wordt het voor Rens te veel. Hij stapt op en laat zijn vrienden achter.

Hij sluit zich al snel aan bij de concurrerende club, "The Empire", een veel duistere en pikantere club dan de Costa. Janet, Angela, Maureen en Joyce zijn daar die avond toevallig ook aanwezig, en Maureen eindigt uiteindelijk in het huis van de Empire, waar ze bijna wordt verkracht. Rens weet dit te voorkomen en terwijl Maureen wegrent wordt Rens in elkaar geslagen. Maureen doet de volgende dag aangifte en Rens staat werkloos op straat. Hij klopt bij Tommy en Björn aan en biedt zijn excuses aan. Deze accepteren het, en ze gaan verder met het oefenen voor de danswedstrijd. Diezelfde dag is het ook de dag dat Janet met haar zus en diens vriendinnen weer vertrekt, en dus besluit Rens haar achterna te gaan. Hij wordt echter halverwege opgehouden door leden van the Empire die hem nog een extra lesje willen leren. Rens gaat met Tommy, Björn en Bart (Michiel Huisman) naar the Empire om nu hén eens een lesje te leren. Janet ontdekt later dat Rens haar zocht en Angela keert om en rijdt haar naar the Empire. Daar is niemand en dus rijden ze naar Salou terug, waar de danswedstrijd bezig is. Zonder hun danseres en hoofddanser is de Costa de pineut en geven een enorm slechte act weg. Janet onderbreekt hen en vraagt of het opnieuw mag. Rens voegt zich bij het team en geven ditmaal een fantastische act weg. Terwijl Rens en Janet het goed maken weet de politie the Empire te arresteren en krijgen Angela en Frida ook wat.

Rolverdeling[bewerken]

Productie[bewerken]

Ontwikkeling[bewerken]

Regisseur Nijenhuis verbleef in de zomer van 1997 in Salou bij goede vriend Rens van Ineveld. Van Ineveld werkte hier samen met ene Frida als propper in de discotheek Flashback onder leiding van Ian. Toen Nijenhuis in Salou was gebeurde een zelfde soort verhaal dat Nijenhuis uiteindelijk gebruikte voor het scenario. Van Ineveld was die hele zomer druk bezig om veel meiden te versieren en hij werd gezien als de absolute leider van alle Flashback-proppers. Door de vriendschap met Van Ineveld kreeg Nijenhuis de kans om de hele scene van binnen uit te kennen. Nijenhuis maakte heel gekke dingen mee, maar wilde ook in het scenario duidelijk maken dat niet alle proppers als beesten leven. Nijenhuis wil laten zien dat proppers naast hun werk ook gewoon mensen zijn en dat ze als een heel hechte groep met een grote onderlinge vriendschap en verbondenheid leven. Aan het einde van de zomer moesten de proppers weer afscheid van elkaar nemen, waarbij zelf de grote jongens moesten huilen. De vriendschap tussen hen zit heel diep en dat moest ook duidelijk worden gemaakt in het scenario.

Daarna bestond Costa! drie jaar lang alleen op papier als een potentiële televisieserie. Regisseur Nijenhuis was rond 2000 van plan om Giph van Ronald Giphart te verfilmen, maar dat werd uiteindelijk afgeblazen. Nijenhuis besloot toen om zijn televisieserie Costa! uit te werken tot een film. De film werd mogelijk gemaakt door Focus Features en BNN. BNN was uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de televisieserie. Hoofdrolspeler Katja Schuurman kreeg door de film ook de kans om zich als presentatrice te ontwikkelen bij BNN.

Audities[bewerken]

De personages van Rens, Frida en Ian zijn gebaseerd op echte personen. Nijenhuis had voor de rollen ook een idee wie deze personages moesten gaan vertolken. Nijenhuis had voor de rol van Rens oorspronkelijk Chris Zegers in gedachten, maar deze wilde zich toen focussen op muziek. Om het publiek erbij te laten betrekken gooide Nijenhuis een poll open op het internet om te kijken welke acteur erg populair was en een rol in de film moest krijgen. Daan Schuurmans bleek erg populair te zijn, maar Nijenhuis zag aanvankelijk niets van Schuurmans in Rens. Uiteindelijk was het Schuurmans zelf die Nijenhuis wist te overtuigen dat hij zeker een propper kon spelen en wist Nijenhuis uit ervaring te vertellen dat hij vroeger als een soort propper had geleefd. Voor Nijenhuis was dit de uiteindelijke druppel om hem te gebruiken als Rens. Opmerkelijk is dat Schuurmans tijdens de making off praat over Rens van Lokeren, maar de achternaam hoor je vervolgens niet eerder dan in de laatste aflevering van het eerste seizoen van de serie.

Voor de rol van Frida wilde Nijenhuis graag Katja Schuurman inzetten. Nijenhuis heeft drie jaar lang lopen zeuren om Schuurman over te halen om "ja" te zeggen. Schuurman wilde alleen het scenario lezen en weten wie haar tegenspelers zijn voordat ze ja zei. Toen ze hoorde dat Schuurmans en goede vriendin Georgina Verbaan de twee andere hoofdrollen kregen wist ook Schuurman dat zij mee wilde doen. Daarnaast bleek Schuurman ook in de online poll een grote populariteit te hebben voor de rol van Frida.

Nijenhuis heeft erg moeite gehad met de rol van Janet. Oorspronkelijk was Janet geschreven als Jeannet een lelijk meisje. Nijenhuis kon geen geschikte actrice vinden en hield de online poll in de gaten om te kijken wat het publiek wilde. Het publiek had een grote interesse in Kirsten Mulder, maar Nijenhuis zag het niet zo zitten aangezien Mulder in Westenwind de rol van Schuurmans zusje speelde. Georgina Verbaan was niet zo populair in de poll, maar Verbaan gaf zelf aan dat zij een heel goede Jeannet kon spelen. Nijenhuis vond Verbaan geen lelijk meisje en zag aanvankelijk Verbaan als geen optie voor de rol. Verbaan wist Nijenhuis zo over te overtuigen dat Nijenhuis de van Jeannet liet veranderen in Janet. Het personage was van een lelijk meisje naar een onhandig meisje dat zich anders voordoet en gedraagt dan andere veranderd. Vooral andere mensen moesten Janet irritant vinden en zijn er latere lelijke eigenschappen als het dragen van een beugel toegevoegd. Verbaan vond deze veranderingen zelf erg jammer, want zij had zelf erg veel zin om een typisch lelijk meisje te spelen. Nadat Verbaan was gekozen kon ook de rol van Angela worden geselecteerd en dankzij Verbaans Indisch tintje was al snel de keus gemaakt op Peggy Jane de Schepper, want Nijenhuis vond haar hilarisch tijdens Hij en Julia. Daarnaast was De Schepper ook in de running voor de rol van Frida, maar Nijenhuis vond de rol van Frida te serieus voor De Schepper.

De rol van Tommy was oorspronkelijk bedoeld als Nederlander. Echter deed Kürt Rogiers auditie en toen Nijenhuis de auditietape had gezien wist Nijenhuis het meteen dat Rogiers de Tommy was. In overleg tussen Rogiers en Nijenhuis werd er besloten dat Tommy gewoon Vlaams ging praten, want Rogiers was eigenlijk bang dat het Vlaamse publiek het hem niet in dank gingen afnemen als hij Nederlands ging praten. De rollen van Tommy en Bart hadden beide op hun linker bovenarm een tatoeage. Echter zijn beide tatoeages nep en worden beide personages zo veel mogelijk gefilmd van hun rechter bovenkant of met een T-shirt in plaats van een hemdje.

Naast de online poll, was het ook voor beginnende acteurs de mogelijkheid om te laten zien wat ze konden. Ze konden een proefopname uploaden en vervolgens konden mensen stemmen en reacties achterlaten. Maar Nijenhuis heeft hier verder geen andere acteurs weten te vinden. Later vertelden Touriya Haoud en Sylvie van der Vaart dat ook zij beide auditie hadden gedaan voor een rol, waarschijnlijk die van Frida. Haoud en Van der Vaart ontmoetten elkaar tijdens de auditie en raakte hier bevriend. Uiteindelijk kreeg Haoud een gastrol in het eerste seizoen en in het tweede seizoen van de televisieserie. Van der Vaart kreeg een vaste rol in het tweede seizoen en vast daarna ook te zien in het derde seizoen en in de winterspecial Pista!.

Opnamen[bewerken]

De film werd in 35 draaidagen opgenomen in Salou. De gemeente was aanvankelijk niet blij, omdat zij de reputatie van de familiebadplaats hoog wilden houden. Ook was er een probleem, want tijdens de opnames in oktober 2000 bleken de jongeren alweer thuis te zitten en was hun plaats ingenomen door 65-plussers, die niet in beeld mochten. Figuranten waren erg schaars en bestond voornamelijk uit lokale Spanjaarden. Ook de scènes in de zee waren soms problematisch, want het water was ijskoud en de acteurs en actrice zaten soms te blauwbekken van de kou. Tijdens het draaien moesten dan ook veel droge badlakens en warme chocolademelk aanwezig zijn, om de acteurs en actrices niet te laten onderkoelen.

De opnames lagen halverwege voor vijf dagen stil. Georgina Verbaan had last van een oogontsteking en moest van de dokter per direct stoppen met filmen. Voor de zekerheid vloog Verbaan terug naar Nederland om haar oog te controleren. Stiekem was Nijenhuis blij met dit incident, want nu kon hij alle scènes beter voorbereiden dan hoe ze waren voorbereid. Nijenhuis zei zelf dat hij qua voorbereidingstijd het enorm heeft overschat, maar zei ook dat je alles moet leren.

Tijdens de laatste draaidag brak Daan Schuurmans zijn arm bij een dansscènes. Aanvankelijk zijn ze door gegaan met draaien, maar je kon goed zien dat Schuurmans duidelijk last had van zijn arm. Vervolgens is er een deel van deze scene uit het scenario geschreven en hebben ze alleen het materiaal in de film verwerkt wat ze al hadden opgenomen of wat bruikbaar was. Schuurmans zelf had graag de scene opnieuw willen filmen nadat zijn arm weer genezen was. Hier was echter geen tijd en geen budget meer voor.

Filmmuziek[bewerken]

Costa! Latin & Danceparty
Filmmuziek van Costa!
Uitgebracht 18 maart 2001
Genre Pop
Duur 1:03:42
Label(s) Sony Music
Positie(s) in de hitlijsten
  • 2 (Nederland)
Chronologie
  2001
Costa! Latin & Danceparty
  2001
Costa! Latin & Dance Party 2
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Costa! Latin & Danceparty werd vlak na de uitgifte van de film opnieuw uitgebracht op cd. De meeste liedjes die op de cd staan werden gebruikt in de film en ook de songfestivalklassiekers waar personage Janet helemaal gek van is staan op dit album. Daarnaast is er plaats gemaakt voor populaire zommernummers van toen die tijd. Het officiële Lover or Friend van Katja Schuurman staat ook op dit album. Acteur Michiel Huisman is de leaderzanger van de band Fontane die met hun debuutsingle 1+1=2 ook op het album staat, dit komt voornamelijk omdat Huisman tijdens het filmen het nummer aan het zingen was. Nijenhuis wilde toen graag het nummer in de film gebruiken. Het nummer Ritmo van Georgina Verbaan werd vlak na de uitgifte van de film gelanceerd en stond niet op het album. Uiteindelijk wist dat nummer op het officiële album van de televisieserie te komen. Ritmo was echter afkomstig van het deuntje dat speciaal voor de film geschreven werd, die uiteindelijk wel op het album staat. Verder staat het album voornamelijk vol met enkele fragmenten van singles. Er staan slechts zeven voltallige singles op. De singles zijn zodanig gemixt alsof het album één grote medley lijkt. De dancemusic die gebruikt werd in de film in The Empire werd gecomponeerd door Eric Nouhan. Aangezien het een Costa! album is, is deze muziek niet op het album geplaatst.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om Jody Bernal de titelsong te laten zingen, maar de platenmaatschappij wilde geen nieuw materiaal in de film hebben. Naast de nummers 1+1=2 en Lover of Friend, was er gewoon geen plek meer voor een extra nummer. Ook kreeg Nijenhuis het aan de stok met Re-Play. Nijenhuis liet het nummer Over enkele dagen voor de première eruit knippen, omdat deze niet in en bij de film paste. Ten compensatie stond het nummer wel op de aftiteling en werd die ook meegenomen in het album.

Het nummer Ardiente Corazón van Zapata staat niet op het album, maar wordt wel in de film gebruikt. Erg opmerkelijk is dat het nummer van Zapata op de aftiteling van de film anders staat vermeld dan op het album. Tingo Tingo Lady staat op de filmtitels als Tingo Lady en Gonna Go Crazy als Go Crazy. Het nummer Ritmo staat op de filmtitels vermeld als Ritmo Sexy

Nr. Titel Artiest Duur
1. Let's Get Loud   Jennifer Lopez 3:56
2. You Got My Love   Bastian 1:37
3. La Passion   Gigi d'Agostino 1:40
4. Tingo Tingo Lady   Zapata 3:48
5. Oh Bambolero   Jody Bernal 1:25
6. Que Sí Que No   Jody Bernal 1:40
7. Bandoneon   The Sunclub 1:10
8. Driving Me Crazy   Boyband 1:18
9. Not That Kind   Anastacia 3:25
10. Independent Women Part 1   Destiny's Child 3:33
11. Summer Rain   Juan Wells 1:34
12. Jet   Spiller Groove 1:37
13. ''It's A Love Thang   Nightgroovers 1:28
14. Who Let The Dogs Out   Baha Men 1:35
15. Last One Standing   Girl Thing 1:24
16. Make It Hot   Hometeam 1:35
17. Komodo   Mauro Picotto 1:39
18. II Symbols   DJ Jose vs G-Spott 1:22
19. Sandstorm   Darude 1:35
20. Silence (Airscape Mix)   Delerium 4:24
21. Walk On Water   Milk Inc. 1:22
22. Gonna Go Crazy   Zapata 1:13
23. Hey! Baby (uhh, ahh)   Cooldown Café 1:37
24. She Bangs   Ricky Martin 3:58
25. Making Your Mind Up   Bucks Fizz 1:04
26. Ding-A-Dong   Teach-In 0:43
27. J'aime La Vie   Sandra Kim 1:17
28. Diva   Dana International 1:06
29. Where Are You?   Imaani 0:59
30. What's Another Year   Johnny Logan 1:33
31. Over   Re-Play 1:30
32. 1+1=2   Fontane 1:44
33. Lover Or Friend   Katja 3:51
1:03:42

Uitgifte[bewerken]

Opbrengst[bewerken]

De eerste bioscoopdag brak records; nooit eerder had een Nederlandse film op een openingsdag zo veel bezoekers naar de bioscoop weten te lokken. De eerste donderdag bekeken 22.000 mensen in 82 bioscopen de film. Na slechts één weekend had de film al bijna 100.000 bezoekers gehaald. Zowel in de provincie als in de grote steden was de film een topper. In Utrecht haalde de film een betere omzet dan de Hollywood blockbuster Hannibal, ook al was het aantal bezoekers iets minder. In Rotterdam behaalde de film in het weekend 6.000 bezoekers. Costa! draaide vanaf 5 maart in 83 bioscopen. De goede resultaten resulteerden in een nummer 3 in de top 10. Andere noteringen: 2, 1 (versloeg Hannibal), 2, 2, 3, 4, 4, 5, 7, 8 en 10. In Vlaanderen werd de film ook een succes en kwam daar op 3 binnen en werd daarmee de best geopende Nederlandse film ooit.

De totale omzet van de film was €4.236.000,- en had een bezoekersaantal van 673.470. De film werd sinds tijdens weer een groot Nederlands succes. De film kwam binnen op vijf van Nederlandse films met het hoogste opbrengst. Door de jaren heen is de film gedaald naar de vijftiende plek.

Ontvangst[bewerken]

De film kreeg vrij negatieve reacties. Vooral het feit dat de hoofdrollen door ongeschoolde acteurs werden vertolkt die voorheen met Nijenhuis hadden samengewerkt zorgde ervoor dat de film niet serieus werd genomen. Nijenhuis was dan ook blij met een aantal positieve recensenten die hij persoonlijk bedankte. Ook in België kreeg de film vooral negatieve kritieken.

Producent San Fu Maltha was ervan overtuigd als Costa! een Amerikaanse film was geweest dat het betere recensies had gekregen. Volgens hem moesten recensenten juist blij moeten zijn met films als Costa! Volgens hem zouden recensenten de negatieve spiraal zijn dat niemand Nederlandse films wil zien.

Prijzen[bewerken]

Tijdens het slotgala van het Nederlands Film Festival op vrijdag 28 september 2001 werden voor het eerst de Platina Film en de Gouden Film uitgereikt. Dit had te maken dat de Nederlandse film weer erg succesvol werden. Costa! kreeg als eerst Nederlandse film ooit de Platina Film en dat was te danken aan door het feit dat ze meer dan 200.000 bezoekers hadden gehad.[1] Ten tijde van de uitreiking had de film al 672.595 bezoekers weten te trekken. Echter werd het aantal bezoekers van de platina film in 2003 verhoogd, omdat er in anderhalf jaar tijd te veel films dit aantal bezoekers wist te trekken. Het aantal moest nu liggen op 400.000 die Costa! toentertijd ook ruimschoots gehaald had. De platina film werd in ontvangst genomen door Nijenhuis en producent San Fu Maltha. Officieel hebben ze nooit de Gouden film gekregen, maar voldeden ze wel aan de eisen. Erg opmerkelijk is dat Costa! of de acteurs niet genomineerd waren voor een gouden kalf ondanks de positieve reacties en grote opbrengst.

Vervolg[bewerken]

Door het grote succes kreeg de film hetzelfde jaar een vervolg in een vorm van een televisieserie. Aanvankelijk was Costa! ook bedoeld als televisieserie en dat ging nu eindelijk ook door. Nijenhuis verkocht aanvankelijk dertien afleveringen, maar werden er uiteindelijk maar tien geproduceerd. De film was gebaseerd op de overige drie afleveringen en besloten deze drie afleveringen daarom niet te produceren. De overige tien afleveringen bleven hetzelfde met enkele aanpassingen. In de serie kregen dezelfde hoofdrolspeler een rol en werden twee nieuwe rollen aan de acteurs toegevoegd. Froukje de Both kroop in de huid van de vrouwelijke propper Agnetha en John Jones werd geselecteerd als Robin die de nieuwe eigenaar van de Costa! werd. Victor Löw was te druk met opnames van de serie Spangen en had geen tijd om zijn rol van Ian over te nemen.[2] Op 1 juli 2001 werd de officiële filmploeg bekendgemaakt en werd er ook van enkele acteurs en actrices bekend die een gastrol gingen vertolken.[3] De serie werd zo'n succes dat de serie uiteindelijk vier seizoenen kreeg en een winter special, genaamd Pista! die als brug tussen het tweede en derde seizoen diende. De laatste vier afleveringen werden meteen achter het vierde en laatste seizoen uitgezonden, maar bleken slechts een mini-serie te zijn met als titel Costa! 1001 nacht of gewoon 1001 nacht. Deze vier afleveringen kwamen ook niet op de dvd van het vierde seizoen te staan, maar kregen een eigen officiële dvd.

Daarnaast was Nijenhuis eind 2002 druk bezig met het scenario van Costa! 2 en zal niet eerder in de bioscoop komen dan het voorjaar van 2005[4] Daarna kwam eind begin 2004 naar buiten dat het vervolg een prequel was met als titel Costa! 82. Het was echter een musical met als uitgangspunt Grease en Dirty Dancing. De film ging over Tracy, de dochter van een projectontwikkelaar die met haar vader naar de Spaanse kust komt. Hij wil van elke Spaanse bar aan de kust aan Hollandse feesttent maken. In één van de panden die hij wil opkopen zit Ronnie, een kraker, die daar een illegale disco runt: The garage. Uiteraard wordt Tracy hopeloos verliefd op Ronnie.[5] De opnames moesten in de zomer en najaar van 2004 beginnen, zodat die in maart 2005, precies vier jaar na de film zou worden uitgbracht.[6] Nijenhuis had Chantal Janzen in gedachten voor de hoofdrol. Uiteindelijk wordt ze nooit gekozen, want de film wordt door onbekend redenen geannuleerd.

In het voorjaar van 2011 komt Nijenhuis weer met het nieuws dat hij een nieuwe film gaat maken.[7] Costa! is wederom als uitgangspunt genomen en de film word in een indirecte manier gezien als vervolg op Costa!. De film zou worden gedraaid op Kreta en zou in 2012 in de bioscoop moeten gaan draaien. Uiteindelijk trekt de distributeur zich terug. Daarna werd er gezocht naar een nieuwe, waardoor ze ook het scenario hebben aangepast en is hier Verliefd op Ibiza uit gekomen.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. COSTA, Nederlands Film Festival, 28 september 2001.
  2. Costa wordt tv serie, fok!, 12 juni 2001.
  3. Meeste hoofdrollen tv-serie Costa bekend, fok!, 1 juli 2001.
  4. Vervolg van de film Costa! in de maak, Filmtotaal, 26 september 2002.
  5. Johan Nijenhuis over het vervolg op Costa!, Film1, 27 februari 2004.
  6. 'COSTA!' OPVOLGER WORDT MUSICAL, Biosagenda, 27 februari 2004.
  7. Zomerfilm Costa! krijgt vervolg met Kreta, Shownu, 23 januari 2011.