Cote de Pablo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cote de Pablo
Cote de Pablo tixgirl.jpg
Algemene informatie
Volledige naam María José de Pablo Fernández
Geboren 12 november 1979
Werk
Jaren actief 1994- heden
Beroep actrice
Portaal  Portaalicoon   Film

Cote de Pablo (echte naam: Maria José de Pablo) (Santiago, 12 november 1979) is een Chileens-Amerikaanse actrice. Ze speelt sinds 2005 als Ziva David, één van de hoofdpersonages in de televisieserie NCIS en maakte in 2009 haar filmdebuut in The Last Rites of Ransom Pride.

De Pablo werd geboren in Chili, maar groeide op in Miami. Ze studeerde in 2000 af (Music Theater) aan de Carnegie Mellon University. De Pablo verscheen in een aantal theaterproducties, waaronder "Indiscretions", "The Fantasticks", "The House of Bernarda Alba", "And The World Goes 'Round", "A Little Night Music" en "Cloud Techtonics". Haar eerste televisie-optreden was als presentatrice van het programma Control in 2004, samen met Carlos Ponce.

Na een rol in Shakespeares 'Measure for Measure', in 2001, verlegde De Pablo haar werkterrein naar de tv. Ze speelde in de soap All My Children een rol naast Rudolf Martin, die later haar halfbroer Ari Haswari speelde in NCIS. De Pablo had een gastrol als Gina in the CBS-serie 'The Education of Max Bickford', waar ze acteerde naast Academy Award-winnaars Richard Dreyfuss, Marcia Gay Harden en Golden Globe-winnares Regina Taylor. Ze had daarnaast rolletjes in 'The Street' en 'When I Grow Up'.

In 2005 maakte De Pablo haar debuut op Broadway als Dolores Fuentes in 'The Mambo Kings'. Sinds 2005 speelt ze in de televisieserie NCIS van CBS, als NCIS-agente Ziva David.

De Pablo woont in Los Angeles en besteedt haar vrije tijd aan schrijven en muziek. De Pablo heeft een langlopende relatie met de acteur Diego Serrano.

Filmografie[bewerken]

Varia[bewerken]

  • In 2004 verscheen ze in een reclamespotje van Volkswagen, getiteld "rear view"
  • Haar moeder, Maria Olga Fernandez, won een Emmy in de categorie Talent on Camera.
  • Door de vele stunts die Coté de Pablo doet in NCIS, is ze al meerdere keren gewond geraakt.
Bronnen, noten en/of referenties