Cothen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cothen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Cothen
Cothen
Cothen
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Wijk bij Duurstede
Coördinaten 51° 60′ NB, 5° 19′ OL
Algemeen
Inwoners (2003) 3000
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Cothen is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht. Sinds de middeleeuwen was het in bezit van de domproosdij van Utrecht. In 1795 kwam er een einde aan de heerschappij van de domproost. Na een aantal administratieve veranderingen werden uiteindelijk op 1 januari 1812 de voormalige gerechten Cothen en Dwarsdijk verenigd tot de gemeente Cothen. Op 1 januari 1996 werd de gemeente samengevoegd met Wijk bij Duurstede en Langbroek tot de gemeente Wijk bij Duurstede.

Ligging en geschiedenis[bewerken]

Luchtfoto Cothen 2012

Cothen is met zijn ligging aan de Kromme Rijn van oudsher een pittoresk boerendorp. In de negentiende eeuw vormde die rivier ook de belangrijkste verbinding met de buitenwereld; "Krommerijnsche schuiten" zorgden voor vrachtvervoer tussen het dorpje en de stad Utrecht. Rond 1900 bedroeg het inwoneraantal 745. Het is een typisch Kromme Rijndorp en vertoont qua structuur overeenkomsten met Werkhoven, Odijk en Bunnik. Alle dorpen liggen op de Kromme Rijn stroomrug, nabij de bedding van de Rijn. De bouwlanden sluiten op de nederzetting aan. De Brink en de Meent zijn kenmerkende elementen. Van oorsprong was een brink gemeenschappelijk,de plaats waar ’s avonds het vee werd samengedreven. Later kregen de brinken steeds meer het karakter van centrale dorpspleinen. De Meent werd gebruikt als gemeenschappelijke boomgaard. De Kromme Rijn was vroeger een belangrijke route voor goederentransport. Het is van oorsprong een plattelandsgemeente bestaande uit de nederzettingen Cothen en Dwarsdijk. Na 1945 zijn enkele nieuwbouwwijken bijgebouwd, waardoor het accent is komen te liggen op de woonfunctie van het dorp. Vanouds speelde de landbouw qua economische activiteit een belangrijke rol. Rond de eeuwwisseling verschoof het accent van akkerbouw naar veeteelt en fruitteelt. De laatste jaren zien we een verdere specialisatie, waarbij boeren óf vee houden, óf fruit telen. In 1885 kwam het dorp uit haar isolement doordat de tramlijn Doorn-Wijk bij Duurstede werd geopend. De lijn sloot aan op de tramverbinding Zeist-Rhenen, die op haar beurt weer aansloot op het spoorwegnet. Concurrentie van o.a. de vrachtauto en de bus kondigde de sluiting van deze verbinding in 1932 aan. Bezienswaardig in Cothen zijn vooral de omgeving van de Brink en de boomgaard aan het Ambachtspad, de tramwachterswoning, brughoofd en Kasteel Rhijnestein.

Na de oorlog zijn er woonwijken bijgebouwd, en het dorp had in 2003 zo'n 2500 inwoners. Het dorpsaanzicht wordt bepaald door de slanke kerktoren van de Sint-Petrus en Pauluskerk, ontworpen door Wolter te Riele, en de stellingkorenmolen Oog in 't Zeil. Het oude gedeelte van het dorpje met o.a. de Brink en de Dorpstraat is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Voorzieningen[bewerken]

De plaats heeft een aantal sportverenigingen, op het gebied van gymnastiek, volleybal en handbal. Er is ook een voetbalvereniging, SVF Cothen. Verder zijn er in Cothen een aantal cafés en restaurants, enkele basisscholen en er is een ontmoetingscentrum.

Geboren in Cothen[bewerken]

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]


Beluister

(info)