Courtney B. Vance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Courtney B. Vance
Courtney Vance by David Shankbone.jpg
Algemene informatie
Geboortenaam Courtney Bernard Vance
Geboren 12 maart 1960, Detroit (Michigan), V.S.
Werk
Jaren actief 1983-heden
Beroep Acteur
Portaal  Portaalicoon   Film

Courtney Bernard Vance[1] (Detroit, 12 maart 1960) is een Amerikaans acteur. Hij was een vast castlid van de televisieserie Law & Order: Criminal Intent als assistant officier van Justitie Ron Carver. Hij was ook een vast castlid van de televisieserie FlashForward. Vanaf 2011 speelt hij in de televisieserie The Closer als politiechef Tommy Delk.

Vroege leven[bewerken]

Courtney B. Vance is geboren in Detroit (Michigan), als de zoon van Leslie, een bibliothecaresse, en Conroy Vance, een supermarktmanager en benefit administrator.[1] Hij ging naar Detroit Country Day School, een tegen betaling vergelijkbaar met het VWO-school, waarna hij slaagde op Harvard-universiteit met een bachelor of arts diploma. Terwijl hij naar Harvard ging, werkte Vance al als acteur bij de Boston Shakespeare Company. Hij verkreeg het Master of Fine Arts diploma later bij Yale School of Drama waar hij zijn toekomstige vrouw en medestudent, Angela Bassett, ontmoette.

Carrière[bewerken]

Vance heeft twee Tony Award nominaties verdiend, beide in Tony Award winnende producties. Hij was genominateerd voor zijn rol in August Wilsons Pulitzerprijs-winnende toneelstuk Fences en voor zijn hoofdrol in John Guares Six Degrees of Separation. In 1987 won hij een Clarence Derwent Award voor zijn rol als Cory Maxson in Fences.

Voordat hij zich bij de cast van Law & Order: Criminal Intent voegde, speelde Vance tweemaal in de originele Law & Order serie: in een kleine rol in de aflevering "By Hooker, By Crook" van het eerste seizoen, en in een grote rol in de aflevering "Rage" in het vijfde seizoen.

Door Vance' filmrollen heeft hij lof gewonnen. Zijn eerste rollen zijn o.a. Hamburger Hill, The Hunt for Red October, The Last Supper, Dangerous Minds, en The Adventures of Huck Finn. Recenter speelde hij in Robert Altmans Cookie's Fortune, Penny Marshalls The Preacher's Wife, en in Clint Eastwoods Space Cowboys. Vance speelde ook in onafhankelijke film Love and Action in Chicago, een romantische comedy die hij ook co-produceerde. Vance speelde Black Panther Bobby Seale in de Melvin en Mario Van Peebles docudrama Panther. In 2008 en 2009 had hij een gastrol in het laatste seizoen van ER samen met zijn vrouw Angela Bassett.

Vance' televisierollen zijn o.a. films zoals:

Op 2 december 2008 rapporteerde TV Guide dat Vance was gecast als de bureauchef van de FBI in Los Angeles in de nieuwe serie van ABC genaamd FlashForward, dat is gebaseerd op de roman van Robert J. Sawyer, en waarvan wordt gezegd dat het een mogelijke "vrienden show" is van Lost.[2] Vance heeft de hoofdrol in de Duits-Amerikaanse apocalyptische thriller The Divide.

Vance is ook de voiceover voor de televisiereclames You Want the NFL, Go to the NFL van de National Football League.[3]

Vance met vrouw Angela Bassett

Privéleven[bewerken]

Vance is getrouwd met actrice Angela Bassett. Het koppels eerste kinderen zijn een tweeling, zoon Slater Josiah en dochter Bronwyn Golden, geboren op 27 januari 2006. Hij en Bassett hebben een boek geschreven genaamd: Friends: A Love Story. De twee deden ook mee aan de jaarlijkse Kerstmisviering "The American Adventure" bij Epcot.

Vance is in de Raad van Bestuur voor The Actors Center in New York City, en is een actief supporter van Boys & Girls Clubs of America. Hij is een alumnus van de Detroit Boys & Girls Club, en is recentelijk toegevoegd aan de Alumni Hall of Fame for Boys & Girls Clubs of America.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b http://www.filmreference.com/film/70/Courtney-Vance.html
  2. Who's on board for ABC's new sci-fi thriller?" TV Guide. December 2, 2008. Retrieved on December 3, 2008.
  3. For N.F.L., Split Seconds Become 30-Second Spots" The New York Times. August 6, 2009. Retrieved on September 15, 2011.