Courtney B. Vance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Courtney B. Vance
Courtney B. Vance
Algemene informatie
Geboortenaam Courtney Bernard Vance
Geboren Detroit, 12 maart 1960
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1983-heden
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Courtney Bernard Vance[1] (Detroit, 12 maart 1960) is een Amerikaans acteur. Hij had een vaste rol in de televisieserie Law & Order: Criminal Intent als onderofficier van justitie Ron Carver. Hij was ook een vast acteur in de televisieserie FlashForward. In 2011 kreeg hij een rol in de televisieserie The Closer als politiechef Tommy Delk.

Jonge jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Vance behaalde zijn Bachelor of Arts aan de Harvard-universiteit. Terwijl hij daar studeerde, werkte hij reeds als acteur bij de Boston Shakespeare Company. Later behaalde hij de titel Master of Fine Arts aan de Yale School of Drama, waar hij zijn toekomstige vrouw Angela Bassett, een medestudente, ontmoette.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vance werd driemaal genomineerd voor een Tony Award. Hij was genomineerd voor zijn rol in het met een Pulitzerprijs bekroonde toneelstuk Fences en voor zijn hoofdrol in John Guares Six Degrees of Separation. In 1987 won hij een Clarence Derwent Award voor zijn rol als Cory Maxson in Fences.

Voordat hij ging meespelen in Law & Order: Criminal Intent, verscheen Vance tweemaal in de originele Law & Order-serie: in een kleine rol in de aflevering "By Hooker, By Crook" van het eerste seizoen, en in een grote rol in de aflevering "Rage" in het vijfde seizoen.

Zijn eerste rollen waren onder meer die in Hamburger Hill, The Hunt for Red October, The Last Supper, Dangerous Minds, en The Adventures of Huck Finn. Recenter speelde hij in Robert Altmans Cookie's Fortune, Penny Marshalls The Preacher's Wife en Clint Eastwoods Space Cowboys. Vance speelde ook in de onafhankelijke film Love and Action in Chicago, een romantische comedy die hij ook medeproduceerde. Vance speelde Black Panther Bobby Seale in de Melvin en Mario Van Peebles' docudrama Panther. In 2008 en 2009 had hij een gastrol in het laatste seizoen van ER samen met zijn vrouw Angela Bassett.

Op televisie speelde Vance in onder meer:

Op 2 december 2008 rapporteerde TV Guide dat Vance was uitgekozen voor de rol van bureauchef van de FBI in Los Angeles in de nieuwe serie van ABC getiteld FlashForward, dat gebaseerd is op de roman van Robert J. Sawyer. Vance heeft bovendien de hoofdrol in de Duits-Amerikaanse apocalyptische thriller The Divide.

Vance is ook de voice-over voor de televisiereclamespotjes You Want the NFL, Go to the NFL van de National Football League.[2]

Vance met echtgenote Angela Bassett

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Vance is getrouwd met actrice Angela Bassett. Hun eerste kinderen waren een tweeling. Het echtpaar schreef een boek getiteld Friends: A Love Story. De twee deden ook mee aan de jaarlijkse kerstmisviering "The American Adventure" bij Epcot.

Vance is lid van de raad van bestuur van The Actors Center in New York en is een actief supporter van Boys & Girls Clubs of America, een organisatie die jeugdigen naschoolse activiteiten aanbiedt. Hij is alumnus van de Detroit Boys & Girls Club en is recentelijk toegevoegd aan de Alumni Hall of Fame for Boys & Girls Clubs of America.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Courtney Vance van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.