Crackdown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
26-04-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: poets gevraagd, mag ook stevig ingekort

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Crackdown
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar(s) Realtime Worlds
Uitgever(s) Microsoft Game Studios
Datum van uitgave Flag of the United States.svg 20 februari 2007
Flag of Europe.svg 23 februari 2007
Genre(s) Action-adventure
Speelmodus Singleplayer
Multiplayer
Engine RenderWare
Physics: Havok
AI: Kynapse
Natuur: SpeedTree
Platform(s) Xbox 360
Media Videospel
Navigatie
Uitbreiding(en) Ja, te downloaden
Vervolg Aangekondigd
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Crackdown (Riot Act in Japan) is een open wereld third-person shooter videospel voor de Xbox 360. Het spel is uitgebracht in de Verenigde Staten op 20 februari 2007, en in de rest van de wereld op 23 februari. Crackdown was ontwikkeld door Realtime Worlds en uitgebracht door Microsoft Game Studios. Het was bedacht door Realtime Worlds oprichter, David Jones, wie ook de geestelijke vader is van Grand Theft Auto en Lemmings.

Het speelt zich af in de fictieve stad Pacific City. De speler bestuurt een cyborg-agent die in het leven is geroepen om de stad te verdedigen tegen drie grote criminele organisaties. De capaciteiten van de agenten worden groter naarmate hun 'skills' ontwikkelen. Dit kan gebeuren door grote bazen van 'gangs' te verslaan, maar ook door hun verdedigers te verslaan.Er zijn ook vele andere activiteiten in het spel waarmee je de capaciteiten van de speler kan uitbreiden zoals racen en zoek tochten naar verborgen items. De manier waarop het spel gespeeld kan worden is niet lineair: in plaats van aan een stuk door missies doen, kan de speler ook op elke moment kiezen om aan een race te beginnen of om gewoon de stad onveilig te maken. Het spel heeft ook een online-mode. Je kan als je een Xbox Live Gold abonnement hebt samen met een andere speler, deze kan handmatig gekozen worden maar ook automatisch gekozen worden door het spel, de missies en activiteiten uitspelen.

Crackdown was eigenlijk gepland om uit te komen op de originele Xbox console. Maar doordat de originele Xbox minder populair werd omdat de nieuwe Xbox 360 al bijna uitkwam besloten de makers zich nog een tijdje te richten op de Xbox 360. Deze had ook een grotere capiciteit dan de Xbox, waardoor het spel verder uitgebreid kon worden en de wereld er beter uit kon zien. Toen het spel voor het eerst door testspelers gespeeld werd hing de oude 'Xbox vibe' nog in het spel, hierdoor waren de makers bang dat het spel niet zou aanslaan. Om het spel dan beter te laten verkopen werd bij het spel een code geleverd waarmee de geanticipeerde 'Halo 3 Beta' gespeeld kon worden. Dit resulteerde in meer dan 1,5 miljoen verkochte exemplaren van Crackdown in de eerste 6 maanden nadat het spel was uitgekomen. Ondanks de angst van de makers dat het spel niet zou aanslaan heeft het spel positieve reacties gekregen van het publiek en de grote mediasites, vooral door de vernieuwende 'cartoonachtige' gameplay.

Plot[bewerken]

De hoofdpersonages in Crackdown zijn Agents, een serie klonen met bovenmenselijke krachten die zijn ontwikkeld door een groep van wetshandhavende organisaties die bekendstaat als The Agency. Het doel van de Agents is het vernietigen van de drie grote misdaadbendes die de futuristische metropool Pacific City onveilig maken: de Latijns-Amerikaanse Los Muertos, de Oost-Europese Volk, en de Oost-Aziatische Shai-Gen.

Supermoves[bewerken]

De hoofdpersonage in Crackdown kan zichzelf upgraden door middel van orbs te verzamelen en mensen te doden. Er zijn 2 verschillende soorten orbs. Dit zijn de agility orbs (groen) en de zogenaamde hidden orbs (blauw). Door de agility orbs (500 stuks) te verzamelen krijgt de speler er extra fysieke springkracht bij, deze orbs liggen dan ook op daken en hoge plekken. De Hidden orbs (300 stuks) geven voor iedere categorie een klein beetje upgrade erbij. Deze orbs liggen verspreid door de stad. Er zijn vijf gradaties van de upgrades. Deze worden aangeduid door middel van sterren er zijn 5 verschillende categorieën van upgrades mogelijk:

Springen

Deze wordt geüpgraded door middel van de agility orbs te verzamelen en tevens een beetje door de hidden orbs te verzamelen. tevens kan deze worden geüpgraded door de springraces te doen die in de stad beschikbaar zijn. Per behaalde ster kan de speler steeds hoger springen. Bij het hoogste level van deze categorie is de speler in staat enkele 10 tallen meters hoog te springen.

Slaan

Deze wordt geüpgraded door zo veel mogelijk vijanden te doden met je blote vuisten. en tevens een beetje door de hidden orbs te verzamelen. Per behaalde ster kan de speler steeds hardere klappen uitdelen en zwaardere objecten optillen. Variërend van buizen op het laagste niveau tot complete vrachtwagen op het hoogste niveau.

Schieten

Deze wordt geupgrade door middel van vijanden dood te schieten met een vuurwapen en tevens door de hidden orbs te verzamelen. Per behaalde sterk kan de speler gerichter schieten en nieuwe wapens aan zijn arsenaal toevoegen.

Explosief

Deze wordt geüpgraded door middel van vijanden met explosieven te doden zoals een rocket launcher, handgranaat e.d. Tevens kunt u deze met de hidden orbs upgraden. Per behaalde ster wordt de speler steeds beter in het gebruik van explosieven. Hoe hoger de level des te destructiever de explosieven worden.

Voertuigen

Deze wordt geüpgraded door middel van mensen te doden door middel van een voertuig te gebruiken. Ook wordt deze geüpgraded door middel van het winnen van races die in de stad te vinden zijn en uiteraard weer door de hidden orbs te verzamelen. Je kan deze vaardigheid ook upgraden door stunts te doen met voertuigen en door zogeheten stunt markers heen te rijden. Dit zijn paarse lichtgevende cirkels. Per behaalde ster wordt de speler steeds beter in het besturen van de voertuigen in het spel. Ook is het zo dat bij iedere behaalde ster de voertuigen van "the agency" beetje bij beetje geüpgraded worden. Deze upgrade verschilt van voertuig. er zijn 3 soorten voertuigen beschikbaar van "the agency".

Agency Cars[bewerken]

Supercar

Deze is de snelste van de drie en doet denken aan een Dodge Viper. Hiermee rijd je onder obstakels door. Ook krijgt de Supercar 2 machinegeweren aan beide kanten van de auto als de voertuigen skill zijn maximum heeft bereikt.

SUV

Dit is een soort jeep die gebruikt kan worden voor het bereiden van moeilijke terreinen. Hiermee rijd je letterlijk over obstakels heen. Ook is het mogelijk met de SUV te springen.

Truck

Deze is vergelijkbaar met een MAC-truck en is uitermate geschikt voor het betere ramwerk in de game. Ook is deze truck beter bepantserd dan de andere voertuigen.

Trivia[bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Externe links[bewerken]