Cresta Run

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het begin van de Cresta Run

De Cresta Run in Sankt Moritz, Zwitserland, is de enige skeletonbaan ter wereld. Hij heeft een lengte van 1215,25 meter en daalt 157 meter van start tot finish [1].

De baan werd voor het eerst aangelegd in 1885 door majoor Bulpett, die enkele jaren later de St. Moritz Tobogganing Club (SMTC) oprichtte.[bron?] Ieder jaar opnieuw wordt de natuurbaan opnieuw opgebouwd, het is de enige baan die alleen uit sneeuw en ijs bestaat.[bron?] Gedurende het twee maanden durende seizoen worden er ongeveer 30 races gehouden. Alleen mannen mogen de baan gebruiken.[bron?] Aan het einde van het seizoen is een evenement op invitatie voor dames, zij starten het traject vanaf Junction.[bron?]

Olympische winterspelen[bewerken]

Bij de Olympische winterspelen in 1928 [2] en Olympische winterspelen in 1948 [3] was de Cresta Run de locatie voor skeleton. De meeste skeleton deelnemers kwamen uit Zwitserland en Groot-Brittannië.
In 1928 behaalde de Nederlandse vijfmansbobslee met Curt van de Sandt (piloot), Henri Dekking, Jacques Delprat, Hubert Menten en jhr Edwin Texeira de Mattos een twaalfde plaats op de bobsleebaan [4].

Record[bewerken]

Het record op de Cresta Run is 50.09 seconden, een tijd die op 13 februari 1999 werd behaald door de Brit James B Sunley [5] tijdens zijn derde run van The Grand National. Lord Wrottesley had ook drie runs onder de 51 seconden gemaakt en eindigde op de tweede plaats.

Referenties[bewerken]

  1. Website Cresta Run
  2. Resultaten 1928
  3. Resultaten 1948
  4. NPO geschiedenis: Twaalfde plaats in 1928 [1]
  5. Record van James Sunley