CrossFit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CrossFit Trainer certificering, 2007

CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd.[1] De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.

Trainingen bestaan uit een warming-up, een technisch gedeelte om de Crossfit bewegingen te leren en een intensieve training WOD (Workout of the Day) van 10 a 20 minuten. Vaak worden de resultaten van deze WOD op een whiteboard bijgehouden om een sport- / competitie-element aan de training toe te voegen.

Gedurende de training wordt er gebruikgemaakt van barbells, dumbbells, kettlebells, tractorbanden, zandzakken, touwen en pull up bars. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen zoals duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen. Het doel van CrossFit is om ongeacht leeftijd, beroep of fysieke gesteldheid, zo snel mogelijk fit en gezond te worden.

Geschiedenis[bewerken]

CrossFit is bedacht door voormalig gymnasten Greg en Lauren Glassman. De eerste specifiek op CrossFit toegelegde sportschool is in 1996 geopend in Santa Cruz. Het aantal sportscholen, Boxes, groeide daarna van 18 in 2005 tot meer dan 1,500 in 2010. In 2014 werd de 10.000e box geopend in Londen.[2] Met name in de VS wordt Crossfit veel beoefend. Sinds 2007 worden elke jaar de Crossfit Games georganiseerd in Aromas, Californië en vanaf 2010 in Carson, Californië. Voormalig NFL-speler John Welbourn heeft een speciaal CrossFit Football programma ontwikkeld. Andere experts op het gebied van Crossfit zijn Dr. Nicholas Romanov, (pose running methode) en Dr. Barry Sears, bedenker van het zonedieet. CrossFit heeft speciale certificering seminars voor gymnastiek, gewichtheffen, powerlifting, strongman, hardlopen en uithoudingsvermogen, CrossFit Kids en CrossFit Football.

CrossFit in Nederland[3][bewerken]

De sport CrossFit is in Nederland zeer groeiende, het aantal CrossFit boxen stijgt enorm. Er zijn er momenteel al tientallen te vinden. Deze zijn bijna allemaal affiliatie van het officiële CrossFit hoofdkantoor. Ook beginnen de competities zijn bekendheid te krijgen, zo was de Lowlands Throwdown 2014 in Apeldoorn een groot succes. Tijdens de Lowlands Throwdown namen tientallen deelnemers uit de BeNeLux het tegen elkaar op om de Fitste van de lage landen te worden.

Hiernaast zijn er ook nog vele andere (kleinere) competities in de BeNeLux, een aantal voorbeelden zijn The Rotterdam Throwdown, The Battle of Gelderland en The Antwerp Throwdown. Deze CrossFit wedstrijden bestaan uit een kwalificatieronde en een finale. De kwalificaties staan in de CrossFit wereld ook wel bekend als de Qualifier. Dit zijn WODs die kort van te voren online worden vrijgegeven. De crossfitters kunnen zich dus niet lang voorbereiden op een bepaald onderdeel maar moeten zich op alle mogelijke onderdelen voorbereiden.


Bronnen, noten en/of referenties

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]