Crossprocessing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fuji hd.jpg
Fuji Sensia ontwikkeld in C-41
(Camera: Lomo LC-A)
Kodak hd.jpg
Kodak Elitechrome ontwikkeld in C-41
(Camera: Lomo LC-A)

Crossprocessing, ook wel x-processing genoemd, is het ontwikkelen van een bepaald type film in de chemische ontwikkelvloeistof behorende bij een ander type film.

Proces[bewerken]

De meest populaire methode is een film bedoeld voor dia's ontwikkelen in ontwikkelvloeistof voor normale films (C-41). Het resultaat is een foto met hogere contrasten en andere, meer verzadigde kleuren. Het type rolletje is bepalend voor de kleuren, Fuji Sensia resulteert bijvoorbeeld in groenere kleuren, Kodak Elitechrome in blauwere kleuren.

Voorbeelden van andere methodes:

  • standaardfilm ontwikkelen in ontwikkelvloeistof voor dia's (E-6);
  • standaardfilm ontwikkelen in zwart-wit-vloeistof.

Geschiedenis[bewerken]

Het proces is vanzelf ontdekt: verschillende fotografen hebben per ongeluk de verkeerde vloeistof gebruikt en dit dus onafhankelijk van elkaar ontdekt. Het proces werd pas echt populair toen lomography.com de methode promootte, waarop duizenden fotografen dit enthousiast probeerden.

Crossprocessing heeft echter wel één nadeel: niet elke commerciële ontwikkelaar wil deze methode toepassen: in principe wordt de film expres 'mislukt' en is er het risico dat de klant zijn geld terug wil. Het resultaat van de foto is niet te voorspellen, men weet nooit precies hoe de foto er uit komt te zien.

Digitaal crossprocessen[bewerken]

Op digitale fotobestanden kunnen de effecten van crossprocessing nagebootst worden in fotobewerkingsprogramma's.[1] Sommige programma's, zoals Picasa, hebben er zelfs een aparte filter voor.[2]

Verwijzingen

  1. (nl) Photoshop Tutorials: Cross processing
  2. (nl) Google Support: Uw foto's bewerken

Overige bronnen