Cryolophosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cryolophosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Vroeg-Jura
CryolophosaurusDB.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Theropoda
Infraorde: Carnosauria
Geslacht
Cryolophosaurus
Hammer & Hickerson, 1994
Typesoort
Cryolophosaurus ellioti Hammer & Hickerson 1994
Afbeeldingen Cryolophosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cryolophosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Cryolophosaurus is een uitgestorven monotypisch geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, dat leefde in het Vroeg-Jura. De typesoort is Cryolophosaurus ellioti

Vondst en naamgeving[bewerken]

In 1991 vond geoloog David Elliot tijdens een expeditie van 1990 af naar Antarctica op Mount Kirkpatrick, nabij de Beardmoregletsjer de resten op van een nog onbekende theropode. De fossielen werden met grote moeite uit de bevroren grondlagen verwijderd. Al snel werd duidelijk dat het dier een opvallende "kuif" moest hebben bezeten en het kreeg de bijnaam "Elvisaurus" naar Elvis Presley.

In 1993 benoemde en beschreef paleontoloog William Hammer samen met William Hickerson de typesoort Cryolophosaurus ellioti. De geslachtsnaam is afgeleid van het Oudgriekse κρύος, kryos, "ijzige koude", een verwijzing naar de huidige koude die Antarctica kenmerkt, en λόφος (lophos) of λόφη (lophè), "kam". De soortaanduiding eert Elliot.

Beschrijving[bewerken]

Dit 8 m lange en 1,5 ton zware dier had een log lichaam met een 65 cm lange en smalle kop. De neusgaten zaten zijdelings van de kop. Van het voorhoofd tot aan de neuspunt droeg het dier een kam, die waarschijnlijk fel gekleurd was. Waarschijnlijk gebruikte het dier de kam om te pronken en wijfjes aan te lokken, niet om te vechten.

Leefwijze[bewerken]

Dit vleesetende dier leefde in bergachtige gebieden en hoogvlakten.


Bronnen, noten en/of referenties
  • Helmut Werner - 1000 Dinosaurier (Giganten der Urzeit: Dinosaurier, Flugsaurier, Meeresreptilien und andere Urzeitechsen), Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft mBh, Köln. ISBN 978-3-625-11519-9
  • Cryolophosaurus in de Paleobiology Database