Cryomatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Promession in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).

Cryomatie of promessie is een alternatieve uitvaarttechniek waarbij het stoffelijk overschot wordt gevriesdroogd. Na het vriesdrogen blijft slechts een hoeveelheid poeder over. Cryomatie is in Nederland niet toegestaan en wordt nog nergens ter wereld toegepast. De techniek is in 2004 in Zweden ontstaan uit de conserveringstechnologie.

Cryomatie gaat in verschillende stappen. Eerst wordt het lichaam afgekoeld tot een temperatuur van -18 graden Celsius. Vervolgens wordt het ondergedompeld in vloeibare stikstof (-196 graden) waardoor het broos wordt. Door blootstelling aan trillingen valt het lichaam daarna uiteen tot een organisch poeder. Na verwijdering van kwik en andere metalen, van bijvoorbeeld vullingen en implantaten blijft er ongeveer 25-30 kilogram droge stof over. Deze vergaat in 6-12 maanden tot compost.[1]

Onderzoeksinstituut TNO heeft onderzoek verricht en concludeert dat zowel cryomeren als resomeren, waarbij het lichaam wordt opgelost in een speciale vloeistof, duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparend en mogelijk voordeliger zijn dan begraven en cremeren.[2]

De term cryomatie kan makkelijk worden verward met cryonisme. Een groot verschil is echter dat bij cryonisme het lichaam bevroren maar intact gehouden wordt.

Bronnen, noten en/of referenties