Crytek UK

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Crytek UK, voorheen Free Radical Design, is een bedrijf dat videospellen maakt. Het is opgericht door ex-medewerkers van Rare nadat dit bedrijf in 2002 werd overgenomen door Microsoft. In de jaren daarvoor was Rare van Nintendo en na de overname volgde een grote reorganisatie waarna enkele medewerkers dachten dat onder Microsoft er niet voldoende vrijheid was.

Games[bewerken]

TimeSplitters was de eerste game die de studio op de markt bracht. Het is een schietspel dat qua besturing, grafische interface en feeling veel lijkt op GoldenEye 007. In totaal zijn er twee vervolgen op de markt gebracht. TimeSplitters 2 en TimeSplitters Future Perfect. Tussendoor werd Second Sight uitgebracht. Deze game kent grafisch grote overeenkomsten met TimeSplitters 2, maar is veel meer gericht op het ontdekken van mysteries en ontrafelen van geheimen. Belangrijke eigenschap van de game is dat je door middel van gedachten objecten kunt bewegen, gooien en verplaatsen. Ook is het mogelijk om in de huid van vijanden te kruipen en hun gedachten te beïnvloeden.

Haze Haze werd door Free Radical Design uitgebracht in 2008 en werd slecht beoordeeld. Dit was tevens ook het laatste spel uitgebracht door Free Radical Design

Einde van Free Radical Design[bewerken]

Op 18 december 2008 raakte bekend dat Free Radical Design de deuren zou moeten sluiten.[1] Dit mede te danken aan de financiële crisis die ook doorwerkt op de games industrie. Uiteindelijk werd besloten dat het bedrijf zich nog enkel zou bezighouden met administratie waardoor 40 (van de 185) personeelsleden hun job konden houden. Inmiddels is het bedrijf overgenomen door Crytek, een Duits gamebedrijf wat vooral bekend is door Crysis en Farcry. Free Radical Design is nu omgedoopt in Crytek UK. Wat de toekomst van TimeSplitters 4 gaat worden is nog onbekend.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties