Cuberdon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recept Cuberdon
Een cuberdon doormidden gesneden
Een cuberdon doormidden gesneden
Ingrediënten

onder andere tafelsuiker, glucosestroop, water, Arabische gom, amidon (zetmeel)

Bereidingswijze
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Een van de kraampjes waar (uitsluitend) cuberdons verkocht worden, op de Groentenmarkt in Gent.

Een cuberdon, ook bekend als neuzeke, tsoepke, Gentse neus of topneus, is een kegelvormig Belgisch snoepje dat qua vorm veel wegheeft van een neus. In het Belgisch Frans is dit snoepgoed ook bekend als chapeau de curé ("pastoorshoed"). Vaak heeft het een paarsachtige kleur, een breedte van ongeveer 2,5 cm en een gewicht van 10 tot 18 gram. De buitenkant is hard maar de inhoud is gelatineus. De cuberdon heeft een beperkte houdbaarheid van ongeveer drie weken, waarna de binnenkant begint te versuikeren. Door die beperkte houdbaarheid wordt de cuberdon niet geëxporteerd en is hij dus vrijwel alleen in België te verkrijgen.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Volgens de overlevering werd het recept van de cuberdon bij toeval ontdekt door de Gentse apotheker De Vynck in 1873.[2][3][4] Om de houdbaarheid van medicijnen te verhogen, werden eind-19e eeuw veel geneesmiddelen ingenomen in de vorm van siroop. Toen de apotheker een mislukt preparaat na een paar dagen onderzocht, stelde hij vast dat het preparaat een korst had gevormd, terwijl de kern nog vloeibaar was. Met deze ontdekking groeide het idee om het mislukte preparaat alsnog te commercialiseren in de vorm van een bonbon.

Bereiding, smaak, kleur en afgeleide producten[bewerken]

De cuberdons worden bereid met Arabische gom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit product niet meer in Europa verkrijgbaar en raakten de cuberdons na verloop van tijd bijna in vergetelheid. Pas vanaf 1946 werd de gom weer in België ingevoerd, waardoor de productie van de cuberdon kon worden hervat door een aantal banketbakkers die zich het recept herinnerden. Cuberdons worden door VLAM als streekproduct erkend.

De klassieke "neuzekes" hebben het aroma van een framboos. Sinds kort bestaan er voor dit snoepgoed ook meer dan 25 nieuwe smaken en kleuren, zoals aardbeien, kersen, citroen, banaan, ananas, kokosnoot, bergamot, vanille, cola, kaneel, meloen, sinaasappel, mandarijn, perzik, appel, peer, kiwi, pepermunt, viooltjes, bosbessen, lavendel en anijs.

Er bestaan tegenwoordig verschillende afgeleide producten van cuberdons, waaronder jenever, roomijs, dessertsaus en koekjes. Sinds een tiental jaar behoort de smaak van de klassieke cuberdon tot de smaken die in de oenologie worden gebruikt om smaakeigenschappen van wijn te beschrijven.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Noten
  1. De cuberdon en ander Gentse snoepen op de site van "Het Huis van Alijn" (dode link voorlopig
  2. humo.be - TV-review Drie generaties
  3. Selectie tekst Suikerbakkers-Cuberdons, 2011, Manteau/WPG Uitgevers België nv
  4. canvas.be - Drie generaties