Currence

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Currence is een Nederlandse organisatie die verantwoordelijk is voor nationale collectieve betaalproducten en het faciliteren van marktwerking en transparantie met behoud van de kwaliteit en veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland.

Currence werd opgericht op 1 januari 2005 op initiatief van acht Nederlandse banken (ABN AMRO, Rabobank, ING, Fortis, SNS Bank, BNG, Friesland Bank en Van Lanschot Bankiers) met als doel "facilitering marktwerking en transparantie met behoud van de kwaliteit en veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland". Currence werkte in de oprichtingsfase onder de naam Brands & Licences Betalingsverkeer Nederland B.V. Vanaf 17 mei 2005 werkt zij onder de definitieve naam Currence.

Producten[bewerken]

PIN[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PIN (betaalkaart) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

PIN was een Nederlandse debetkaart die in 1990 werd geintroduceerd door De Nederlandsche Bank. Later werd het eigendom van Currence. Per 1 januari 2012 is het merk opgeheven.

Chipknip[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Chipknip voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Chipknip is een Nederlandse elektronische portemonnee die in 1996 werd geintroduceerd door een aantal Nederlandse banken. Later werd het eigendom van Currence. In 2015 zal Chipknip stoppen te bestaan.

iDEAL[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie iDEAL voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

iDEAL is een Nederlands online betaalmiddel dat in 2005 door Currence is ontworpen.

Externe link[bewerken]