Trinchesia genovae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cuthona genovae)
Trinchesia genovae
Trinchesia genovae
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken)
Orde:Nudibranchia
Familie:Trinchesiidae
Geslacht:Trinchesia
Soort
Trinchesia genovae
(O'Donoghue, 1929)
Originele combinatie
Cratena genovae
Synoniemen
  • Cuthona genovae (O'Donoghue, 1926)
  • Tenellia genovae (O'Donoghue, 1926)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Trinchesia genovae is een slakkensoort uit de familie van de Trinchesiidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort is, als Cratena genovae, voor het eerst geldig gepubliceerd in 1929 door O'Donoghue.[2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Deze zeenaaktslak kan ongeveer 10 mm lang kan worden.[3] De rinoforen zijn glad en de orale tentakels zijn kort. De cerata zijn gerangschikt in 4 of 5 groepen, aan elke kant, de eerste met maximaal drie rijen en de rest met slechts één. De kleur van het lichaam is doorschijnend geelachtig, op sommige plaatsen bedekt met een ondoorzichtige witte pigmentatie. Een gele longitudinale lijn valt op in het midden van het dorsale deel en oranje lijnen zijn lateraal te zien. De orale tentakels zijn doorschijnend met oranje uiteinden. De cerata's hebben een doorschijnende top en net onder een gele of crèmekleurige band.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Trinchesia genovae is zeldzaam op de Britse Eilanden, de enige records zijn van Lough Hyne, Bantry Bay en Galway Bay in het zuidwesten van Ierland.[4] Deze soort wordt voornamelijk gevonden tussen massa's aangroeiende zakpijpen, kleine hydroïdpoliepen en Tubularia-soorten op drijvende structuren en lijnen. De precieze voedselbehoefte is niet bekend.