Cyrus Frisch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
17-11-2014

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Niet neutraal

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Cyrus Frisch
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 22 september 1969
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Cyrus Frisch (Amsterdam, 22 september 1969) is een Nederlandse filmregisseur. Hij staat ook wel bekend als "the wild man of Dutch film" (volgens Filmmaker Magazine, najaar 2006) en wordt beschouwd als een van de meest vernieuwende filmmakers in Nederland.

Biografie[bewerken]

Frisch werd vooral bekend door zijn debuutfilm uit 2001, Vergeef me, waarin hij zelf en onder zijn eigen naam de rol van duivels regisseur speelt die schijnbaar ten koste van de geestelijke gezondheid van zijn "acteurs" een spannende film maakt. Vergeef me (Engelse titel Forgive me) wordt beschouwd als een harde aanklacht tegen de uitwassen van reality-tv en docusoaps. Variety schreef over de film: "Irritating, revolting, yet oddly memorable".

In 2006 draaide Frisch Waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in Afghanistan, de eerste speelfilm opgenomen met een mobiele telefoon die voor de grote internationale festivals werd geselecteerd. De film was onder meer te zien op het International Film Festival Rotterdam, het Tribeca Film Festival, het San Francisco International Filmfestival, Pesaro, Mobilefest São Paulo, Human Rights Festival Zagreb, Izola, EFC, Ficco en Febiofest.

In 2008 werd de film Blackwater Fever door distributeur Filmfreak in de Nederlandse bioscoop uitgebracht, met in de hoofdrollen Roeland Fernhout en Ellen ten Damme. Deze roadmovie lijkt te beginnen in het zuiden van Noord-Amerika, maar geleidelijk aan blijkt dat de hoofdrolspelers zich in een oorlog in de Hoorn van Afrika bevinden. De film is gedraaid in Namibië.

In 2009 verscheen Oogverblindend met Georgina Verbaan en Rutger Hauer; diens eerste hoofdrol in een Nederlandse speelfilm in 28 jaar.

Frisch maakte tevens naam als theatermaker. Zo schreef en regisseerde hij het stuk Gharb met Cees Geel, dat zich volledig in complete duisternis afspeelt. Deze voorstelling geproduceerd door Frascati is behalve in Nederland ook in Wenen, Londen en Maubeuge te zien geweest. Zijn voorstelling Jezus/Liefhebber (1997), geldt als het boegbeeld van Reality Theater.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]