Döner kebab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Döner kebab in een pitabroodje
Döner kebab dat van de staaf af wordt geschraapt

Döner kebab (döner betekent "draait" in het Turks) is een van oorsprong Turks vleesgerecht van gekruid lamsvlees. Soms worden ook andere vleessoorten gebruikt zoals kip, kalkoen of kalfsvlees. De oorspronkelijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een staaf die belegd is met afwisselend een laagje gekruid kalfsvlees en een laagje vet. Een ander veel gebruikte vorm is ingevroren gekruid kalfsgehakt. De staven worden aan een staande grill verhit en in platte stukjes gesneden met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat. Vervolgens wordt het geserveerd als schotel met sla, tomaat, ui en rijst of patat, of als broodje waarbij Turks brood wordt gebruikt. In België en Nederland wordt vaak knoflooksaus, cocktailsaus of sambal toegevoegd. De traditionele drank die in Turkije hierbij gedronken wordt is ayran.

Een aanzienlijk deel van de döner kebab wordt geïmporteerd uit Duitse fabrieken. De Duitse fabrikanten promoten het gerecht dan ook actief. In tegenstelling tot in Duitsland liggen de prijzen in Nederland en België relatief hoog. Daar betaalt men voor een gevuld broodje gemiddeld drie tot zeven euro afhankelijk van het formaat, terwijl in Duitsland al döner kebab verkrijgbaar is vanaf één euro. Döner kebab wordt vooral verkocht met ronde Turkse broodjes (pitabroodjes), of in deegrollen (dürüm).

De officiële Turkse spelling is "Döner Kebap". De spelling "kebab" wordt het meest gebruikt in Nederland, België, Duitsland en Zweden maar ook in landen als Spanje is de naam kebab zeer bekend.

Als uitvinder van dit gerecht wordt Kadir Nurman (1934-2013) gezien, die in 1972 zijn eerste broodjes döner kebab in Berlijn serveerde.[1]

Zie ook[bewerken]

Galerij[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties