Dirk Tersteeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf D.F. Tersteeg)
Dirk Frederik Tersteeg
Dirk Tersteeg
Persoonsinformatie
Volledige naam Dirk Frederik Tersteeg
Nationaliteit Nederland
Geboortedatum 17 februari 1876
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensplaats 5 december 1942
Beroep Naarden
tuin- en landschapsarchitect
Werken
Belangrijke projecten Stadspark Sittard
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Broersepark in Amstelveen

Dirk Frederik Tersteeg (Amsterdam, 17 februari 1876Naarden, 5 december 1942) was een Nederlands tuin- en landschapsarchitect. Een aantal door hem ontworpen tuinen en parken zijn op de rijksmonumentenlijst gekomen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Tersteeg werd februari 1876 te Amsterdam geboren als tweede kind van een gezin met zes kinderen. Vader J.G. Tersteeg, timmerman en later ma­kelaar en aannemer, was gehuwd met M.E.A. Antonijsen.

De bezigheden van zijn vader heeft bij Dirk Tersteeg zeker de algemene belangstelling voor architectuur gestimu­leerd. In 1891 verhuisde het gezin Tersteeg uit de stad naar Naarden en maakte Dirk kennis met een landelijke omgeving van weiden, kwekerijen, bos en heide. Hij raakte vooral gefascineerd door de boomkwekerijen, grotere en kleine­re, die op de afgegraven gronden rond Naarden waren gevestigd. En zo besloot de jonge Tersteeg zich na zijn hbs-tijd niet, zoals zijn vader deed, toe te gaan leggen op de bouwkunde maar zich in de tuinkunde te gaan verdiepen. Voor de theoretische kennis van deze branche bezocht hij twee jaar de tuinbouwschool Linnaeus te Amsterdam. Daarna volbracht hij in Naarden zijn anderhalf jaar durende praktijkperiode op de ro­zen- en fruitboomkwekerij van G.A. van Rossem aan de Huizerstraatweg. Voor het opdoen van nog meer ervaring werkte hij daarna in Engeland, op een ro­zenkwekerij in Trier (Duitsland) en in Frankrijk op een boomkwekerij te Or­léans.

Na zijn terugkomst vestigde Tersteeg zich in 1898 als zelfstandig boomkweker te Naar­den op de kwekerij die daarvoor eigen­dom was van burgemeester Wesseling aan de Lambertus Hortensiuslaan 1. Aan­vankelijk leidde Tersteeg de kwekerij sa­men met zijn broer Jan Georg, maar na diens emigratie zette hij de zaak alleen voort.

In 1903 trouwde Dirk Tersteeg met Henriëtta Sophia Margaretha Goedkoop (1878-1966) en het paar ging op de kwekerij wonen. Zij kregen in de loop van de tijd drie dochters en één zoon. In 1908 werd het houten huis, naar ontwerp van Tersteeg zelf, vergroot, waardoor voldoende ruimte voor woning én kantoor in het pand ontstond.

Tersteeg ontwikkelde zich al werkend en zich daarbij ook in het buitenland oriënterend tot tuinarchitect. Zijn kwekerij hield hij wel aan om de daar gekweekte plan­ten en bomen in de door hem ontworpen tuinen over te kunnen planten.

Het eerste tuinontwerp van Tersteeg dateert uit 1903 voor G. Philips in Eindhoven. Ver verwijderd van Het Gooi, maar deze connectie leverde hem in 1929 wel de opdracht op voor de groenvoorziening bij de Phohizenders te Huizen. Zijn be­kendheid als tuinarchitect nam toe door opdrachten voor landhuistuinen, maar vooral door zijn zeer bekend geworden ontwerpen in 1909 voor de bloementuin van Prins Hendriksoord te De Lage Vuursche en de tuin voor De Hooge Vuursche te Baarn in 1910. Deze grote, bijzondere tuinen bestaan allebei nog, goed bewaard in hun oorspronkelijke vorm.

Ook grotere opdrachten begonnen binnen te komen: voor ziekenhuizen en stads­parken. Voor een ontwerp in het buitenland won Tersteeg in 1915 de prijsvraag van de Horticulture Section Holland Panama Pacific International Exposition in San Francisco. In 1925 volgde de opdracht voor de Flora 1925 te Heemstede en in 1935 voor de tuin van het Nederlandse Paviljoen op de wereldtentoonstelling te Brussel.

In de loop van zijn leven werd Tersteeg in allerlei commissies en besturen be­noemd. Zo was hij voorzitter van de Naardense schoonheidscommissie, lid van de Bussumse, Huizense en gewestelijke schoonheidscommissie en bestuurslid van verschillende landelijke verenigingen, welke laatste dankbaar gebruikmaakten van zijn landschappelijke kennis. Maar vooral voor de gemeente Naarden heeft Tersteeg vele ontwerpen gemaakt en heeft hij jarenlang een belangrijke adviseursfunctie vervuld.

In de jaren dertig werd Tersteeg voor al zijn werk geëerd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Zijn laatste werk was in 1937-1938 een ontwerp voor de gemeente Naarden voor de nieuwe begraafplaats Nieuw Valkeveen. Tersteeg heeft deze opdracht echter niet kunnen afmaken: hij werd ziek en overleed op 5 december 1942. Zijn zoon Tom maakte de opdracht af.

In zijn woonplaats Naarden is de Dirk Tersteeglaan naar hem vernoemd.

Tot zijn ontwerpen behoren: